Bábolnán alakult meg az ország első, üzemszerűen működő, hivatalosan bejegyzett energiaközössége. A közösség tagjai között önkormányzat, intézmények, háztartások és egy ipari vállalkozás is szerepel.

Az energiaközösség tagjai egymás között értékesíthetik az általuk megtermelt áramot. A háztartások a piacinál kedvezőbb áron adhatják el az áramot az ipari vállalkozásoknak, amelyek pedig a piacinál olcsóbban juthatnak hozzá a szükséges energiához.

Az önkormányzat az intézményekre telepített napelemekkel vesz részt a közösségben, valamint a bábolnai fürdő 50 kilowattos gázmotorjával, amely termálvízből kinyert metán elégetésével termel hőt és áramot.

A közösség hálózatához három kapcsolási körben összesen 60 háztartás is csatlakozott, valamint belépett az IKR saját, 340 kilowattos naperőműve is. Az összesített beépített kapacitás jelenleg 1,5 megawatt. A rendszert kiegészíti egy 100 kilowattos, akkumulátoros áramtároló egység, amely képes az igénybevétel egyenetlenségeit kisimítani.

A projekt megvalósításához az önkormányzat által vezetett konzorcium 300 millió forintos pályázati forrást nyert el.

Az energiaközösség előnyei

Az energiaközösségek számos előnnyel járhatnak a tagjai számára. Ezek közé tartozik:

  • Alacsonyabb energiaárak: Az energiaközösségek tagjai egymás között értékesíthetik az általuk megtermelt áramot,ami kedvezőbb árakat eredményezhet a piaci árhoz képest.
  • Hatékonyabb energiafelhasználás: Az energiaközösségek tagjai együttműködhetnek egymással az energiafelhasználás hatékonyabbá tételé érdekében. Például a háztartások áramot tudnak vásárolni az ipari vállalkozásoktól, amikor azok nem használják fel az általuk megtermelt energiát.
  • Fenntarthatóbb energiatermelés: Az energiaközösségek tagjai olyan megújuló energiaforrásokat is használhatnak,mint a napelem vagy a szélenergia, amelyek hozzájárulnak a környezet védelméhez.

Az energiaközösségek jövője

Az energiaközösségek egyre népszerűbbek Európában, és Magyarországon is egyre több településen indulnak el ilyen kezdeményezések. Az energiaközösségek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az energiarendszerek rugalmasabbak és fenntarthatóbbak legyenek.

Bábolna példája azt mutatja, hogy az energiaközösségek sikeresen működhetnek Magyarországon is. Az energiaközösségben résztvevő településen a lakosság és az ipari vállalkozások is profitálhatnak az alacsonyabb energiaárakból és a hatékonyabb energiafelhasználásból.