A napelemes rendszer tisztítását érdemes legalább egy-két évente beütemeznünk teendőink közé, hiszen ezáltal az áramtermelést tehetjük hatékonyabbá.

A napelemes rendszer tisztítása – Miért van rá szükség?

Ha röviden akarjuk megválaszolni, hogy miért is van szükség a napelemes rendszer tisztítására, azt mondhatnánk, hogy az időjárás hatásai miatt. A napelemes rendszer kültéri jellegéből adódóan folyamatosan ki van téve az olyan negatív hatásoknak, mint a nagyobb esőzések, de muszáj megemlítenünk itt a havazást, a fagyokat és az erősebb széllökéseket is. Emellett a levegőben szállingózó por is komoly problémát jelenthet, hiszen a napelemes rendszer felületén lerakódva egy idő után vastag szennyeződésréteget képezhet. Ugyanilyen káros a napelemes rendszer felületére rátapadó madárürülék, mely a más szennyeződésekkel együtt leárnyékolhat bizonyos napelemcellákat, ezáltal pedig csökkenhet a napelemes rendszer működésének tevékenysége. Ezért van szükség a napelemes rendszer szisztematikus, legalább egy-két évenkénti tisztítására.

A napelemes rendszer tisztítása – Mikre kell különösen odafigyelnünk?

Miután végigvettük, hogy miért fontos a napelemes rendszer tisztítása, és mielőtt még rátérnénk a tisztítás folyamatának lényegére, nem árt tisztázni, hogy mi az, amire különösen oda kell figyelnünk ilyenkor, hogy nehogy a végén még kárt tegyünk a napelemes rendszer működésében. Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy a napelemes rendszer tisztítása közben muszáj kerülnünk a maró hatással rendelkező tisztítószerek alkalmazását, ellenkező esetben ugyanis súlyos károkat okozhatunk. Ha nem akarjuk, hogy a napelemes rendszer felületén karcolások szaporodjanak el, hanyagoljuk a száraz tisztítást is, a felforrósodott felületen a víz hatására jelentkező repedések kivédése céljából pedig akkor járunk el helyesen, ha nem a nappali melegben ütemezzük be a napelemes rendszer tisztításának elintézését.

A napelemes rendszer tisztítása – Mikor álljunk neki?

Ha nem akarjuk, hogy a napelemes rendszer tisztítása kimaradást okozzon az áramtermelésben, érdemes a kora reggeli vagy az alkonyat utáni napszakok valamelyikére beütemeznünk a munkálatot. Ez egyrészt azért lehet jó ötlet, mert ezekben a napszakokban még vagy már nem olyan erős a napsugárzás, illetve háztartásunk sem fogyaszt annyi energiát, mint a napközbeni csúcsidőben.

A napelemes rendszer tisztítása – Hogyan zajlik a folyamat?

A napelemes rendszer tisztításával járó vesződségeket akár meg is spórolhatjuk magunknak, amennyiben úgy döntünk, hogy felkeresünk egy ilyen típusú munkálatokkal foglalkozó szakembert vagy céget. Ha erre sajnáljuk a pénzt, akkor persze mi magunk is megbirkózhatunk a feladattal, ehhez azonban mindenképpen szükséges megtenni a megfelelő előkészületeket, illetve beszerezni speciálisan a napelemes rendszer tisztításához tervezett eszközöket. A folyamat egyébként a következőképpen zajlik: a napelemes rendszer felületére desztillált vizet kell felvinnünk, majd egy speciális ronggyal vagy szivaccsal alaposan át kell törölnünk. Miután minden lerakódott szennyeződést eltávolítottunk, fontos, hogy ismételten átmossuk a felületet a desztillált víz igénybevételével.