A napelemes technológia az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvendett Magyarországon, és a kormány is aktívan támogatja ezt a fenntartható energiatermelési módot. Most két fontos hírt is szeretnénk megosztani ezzel kapcsolatban:

Új Elszámolási Rendszer: A kormány bejelentette, hogy januártól változásokat vezetnek be a napelemesek számára alkalmazott elszámolási rendszerben. Jelenleg az országban több mint 5200 megawattóra napenergia-kapacitás áll rendelkezésre. Az új rendszer legfontosabb változása, hogy a háztartási kiserőműveknél korábban bevezetett betáplálási stopot január 1-től megszüntetik. Ez azt jelenti, hogy újra lehetőség nyílik háztartási erőművek telepítésére.

Pályázat Háztartási Tárolói Kapacitásokra: Lantos Csaba, az energiaügyi miniszter egy új, 75 milliárd forintos támogatási pályázatot jelentett be. Ennek célja a háztartási tárolói kapacitások kiépítésének ösztönzése. A támogatás mértéke akár a költségek 65 százalékát is elérheti, de természetesen vannak meghatározott korlátok a napelemek és tárolóegységek méretét illetően.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Az új elszámolási rendszerrel a kormány célja, hogy még több háztartásban jelenjenek meg napelemes rendszerek, és ezzel együtt növekedjen az ország megújuló energiaforrásból származó áramtermelése. A betáplálási stop megszüntetésével azok a háztartások is belevághatnak a napelemes rendszer kiépítésébe, akik eddig ezt nem tehették meg.

A háztartási tárolói kapacitások kiépítésére kiírt pályázat pedig azt célozza meg, hogy a napelemekkel termelt áramot ne csak azonnal felhasználjuk, hanem tároljuk is, így akkor is rendelkezésre álljon, amikor éppen nincs napsütés.

Ezen változások remélhetőleg tovább erősítik a napelemes technológia terjedését az országban, és hozzájárulnak egy zöldebb, fenntarthatóbb jövő kialakításához.

Próbálja ki napelem kalkulátorunkat ide kattintva, és számolja ki néhány pillanat alatt a tervezett költségeket! Az eszköz figyelembe veszi a kialakítandó rendszer méretét, a telepítési költségeket, a minőségi berendezéseket, hogy a lehető legpontosabb becslést adja. Kezdje el a tervezést most!