A napelem és hőszivattyú kombinálása remek választás lehet, mert szinte nullára csökkenthetjük általa elektromos és fűtési kiadásainkat, mindezt ráadásul egy kétszeresen környezetbarát technológia révén érhetjük el.

Napelem és hőszivattyú kombinálása – Mit kell tudni a napelemről röviden?

Mielőtt bemutatnánk, miért lehet jó megoldás a napelem és hőszivattyú kombinálása, érdemes röviden áttekintenünk a napelem tulajdonságait. A napelem a napsugarakkal érkező energiát fogja fel és hasznosítja úgy, hogy azzal utána nemcsak világíthatunk, vagy fűthetünk, de akár elektromos eszközeinket is működtethetjük. Hatalmas előnye, hogy hosszútávon a rezsiköltségeink kiadós részét megspórolhatjuk vele, hiszen az általa megtermelt elektromos energiáért nem kell fizetnünk semmilyen szolgáltatónak, mindemellett pedig a napelemmel Földünket, környezetünket is óvhatjuk, ugyanis működése közben egyáltalán nem bocsát ki semmilyen káros anyagot.

Napelem és hőszivattyú kombinálása – Mit kell tudni a hőszivattyúról röviden?

A napelem és hőszivattyú kombinálása akkor érthető meg igazán, ha előtte a hőszivattyú mibenlétét is megismerjük. A hőszivattyú a talajból, a vízből és a levegőből is képes hőt elvonni, és ezt juttatja el növelt vagy csökkentett hőmérséklettel a belső helyiségekbe. Négy különböző típusa létezik: a talajvizes hőszivattyú, a talajkollektoros hőszivattyú, a talajszondás hőszivattyú, illetve a levegős hőszivattyú. A négy típus közül a talajvizes verzió a leghatékonyabb, ám Magyarországon a levegős terjedt el a legszélesebb körben. A hőszivattyú funkcióját tekintve mind fűtésre, mind hűtésre, mind pedig melegvíz előállítására egyaránt alkalmas, működése pedig a napelemes rendszerekhez hasonlóan maximálisan környezetbarát, mert szinte egyáltalán nem bocsát ki káros anyagot.

Napelem és hőszivattyú kombinálása – Mit is jelent ez?

A napelem és hőszivattyú kombinálása nagyszerű döntés lehet, mert ezáltal gyakorlatilag lenullázhatjuk fűtési és elektromos kiadásainkat. A napelem előállítja a hőszivattyú működtetéséhez szükséges elektromos áramot, így a két rendszer remekül kiegészíti egymást.

Napelem és hőszivattyú kombinálása – Mire kell ügyelni?

A napelem és hőszivattyú kombinálása esetén nemcsak a napelemes rendszer megfelelő méretének eltalálására kell ügyelnünk, hanem az is fontos, hogy pontosan határozzuk meg, milyen méretű hőszivattyú lehet számunkra megfelelő. Ha a napelemes rendszer a nem megfelelő mérete miatt kevesebb áramot termel, mint amennyit a hőszivattyú felhasználna, nem fogjuk tudni lenullázni a villanyszámlánkat. Amennyiben viszont a hőszivattyú mérete nem passzol a napelemes rendszerhez, a fűtési teljesítménnyel lesznek problémáink. Nagyon fontos megjegyeznünk tehát, hogy mindkét rendszer kiépítése aprólékos tervezést igényel.