A nyári kánikulában legtöbben másra se vágyunk, csak egy hűvös, klimatizált helyiségre, ezért mind az otthonunkban, mind pedig munkahelyünkön jó szolgálatot tehet egy hűtő-fűtő klímaberendezés. Nem árt azonban tudnunk, hogy a klímaberendezés helytelen használatának egészségügyi kockázatai is lehetnek, ezért összeszedtük, mire kell figyelni ahhoz, hogy ne betegedjünk meg a klímaberendezés működésének hatására, illetve hogy milyen egészségre ártalmas tényezőktől óvhat meg minket a klímánk.

A klímaberendezés egészséges használata – A nyári meghűlés kivédése

Nincs annál szörnyűbb érzés, mint amikor odakint tombol a nyár, mi pedig orrfolyásos, köhögős náthával küszködünk, mert meghűltünk egy klímaberendezés által túlságosan lehűtött helyiségben. Hogy kivédjük a nyári meghűlést, nemcsak arra van szükség, hogy ne hűtsünk túl egy helyiséget, hanem arra is, hogy körültekintően döntsünk arról, pontosan hova kerüljön a rendszer a helyiségen belül, egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy a klímaberendezés által kibocsátott hideg levegő hova áramlik. Ideális esetben tehát a klímaberendezés nem az ágyunk, a kanapénk vagy az íróasztalunk fölé kerül, hanem a belső térnek valamilyen semleges részére, ahol nem közvetlenül az ott tartózkodókra fújja a hideget.

A klímaberendezés egészséges használata – A kártékony mikroorganizmusok elleni védekezés

Egy klímaberendezés nemcsak a túlzottan hideg levegő által jelenthet veszélyt egészségünkre, hanem a karbantartása elhanyagolása esetén a benne elszaporodó kártékony mikroorganizmusok révén is. Egy klímaberendezés a tüdőgyulladás kialakulásáért is felelős baktériumok számára éppúgy melegágyként funkcionálhat, mint a különböző gombák számára, melyeknek spórái a levegőben szállva komoly problémát jelenthetnek például egy asztmával küszködő személynek. Hogy mindezt elkerülhessük, és gyakran használt belső tereinkben garantáltan tiszta levegő keringjen, legalább évi egy alkalommal érdemes megtisztítani a klímaberendezés beltéri és kültéri egységét is.

A klímaberendezés egészséges használata – A szemirritáció megszüntetése

A klímaberendezés nem megfelelő működtetése sokak számára szemirritációt okozhat. A szemviszketéstől elkezdve a könnyezésen át egészen a szem kiszáradásáig sorolhatjuk a problémákat, melyeket a klímaberendezés túlzottan erős légáramoltatása előidézhet. Mindez azonban nagyon egyszerűen megelőzhető, ha fokozottan figyelünk arra, hogy a klímaberendezés ventilátora ne legyen túlságosan magas fokozatra állítva.

A klímaberendezés egészséges használata – Az allergiás tünetek elkerülése

A nyárral nemcsak a meleg, a hosszú nappalok és a felszabadult jókedv érkezik meg, hanem sajnos a sokak életét megkeserítő allergiaszezon is. A kinti levegőben szálló, szemviszketést és folyamatos tüsszögést okozó pollenek ellen azonban nemcsak gyógyszerekkel, hanem a beltéri klímaberendezés használatával is hatékonyan védekezhetünk. Mindez azért lehetséges, mert a klímaberendezés egyrészt megszűri a belső terek levegőjét a pollenektől, másrészt nem enged be új levegőt, hanem az alapból bentlévőt forgatja meg újra és újra, így a pollenveszély garantáltan a szabadban marad.