A napelem telepítés során a házépítés előtti tervezés és a már felépült ház esetében is vannak különböző követelmények.

A tájolás is fontos a napelem telepítés során

A napelem telepítés alkalmával energetikai szempontból figyelembe kell venni a telket és a ház elhelyezkedését rajta, ugyanis ettől fog függni a természetes fény hasznosulása, az energia felhasználásénak optimalizálása.  Ezen felül fontos a hőszigetelők, a külső határoló szerkezetek és épület-nyílászárók alacsony hővezető képessége, hogy minél kisebb legyen a hőveszteség, és kisebb legyen az ingatlan energiaigénye.

Energiatakarékos ház építése és napelem telepítés

Amennyiben az ingatlan alapból energiatakarékosan van kielégítve, a napelem telepítés után akár az energia felhasználásának teljes ellátására képes lehet, beleértve a fűtést és a melegvíz-ellátást is.

Napelem telepítés meglévő házra

Ha régebbi építésű házra tervezzük a napelem telepítés folyamatát, akkor is azon tényezőket kell figyelembe vennünk, mint az új építésű ingatlanoknál. A hőhidakat minimálisra kell csökkenteni, a nyílászáró cseréjével vagy utólagos hőszigeteléssel. Ezen felül nagyon fontos a tető állapota és teherbíró képessége nagyon fontos. Az áramvezetékeket alkalmassá kell tenni arra, hogy ha a napelemes rendszer többet termelne, mint amit felhasználunk, akkor vissza tudjuk táplálni a hálózatra.

Fenntarthatóság és napelem telepítés

Amennyiben új háztartási gépet szereznénk be, fontos, hogy figyelembe vegyük az energiaigényét, és a lehető legminimálisabb energiaigényűt vegyük, ezzel is óvva földünk klímáját, egészen a LED világítástól az A+ és A++ jelzésű háztartási gépekig és takarékos csaptelepekig. A napelem telepítés segítségével pedig szintén teszünk a környezetünkért.