Az elektromos autók mindennapi használatot erősen befolyásolja az elektromos töltőállomások száma, elhelyezkedése, hiszen a használat akkor lesz igazán kényelmes, ha a rendszeres töltés megoldása sem jelent gondot.

Éppen ezért autóvásárlás előtt vagy után gondoskodnunk kell róla, hogy az újonnan beszerzett elektromos autó töltése otthon vagy cégénél is könnyedén megoldott legyen. Egyre nagyobb az elektromos autó töltésére szolgáló piac, nagy választékot találunk töltőfejekből, töltő készülékekből és töltő kábelekből is.

A különböző teljesítményű töltők eltérő árakon kaphatóak, ezzel kapcsolatban keresse munkatársainkat, hogy az Ön elektromos autója minden töltés után menetkészen várja.

 

Elektromos autós töltő telepítése otthonába

Kézenfekvő és kényelmes megoldást biztosítunk. A napelemes rendszerrel kombinált elektromos autós töltő egyszeri beruházás és a jövőbe a használata mindig ingyen lesz az Ön számára.

 

Mennekes autós töltő előnyei:

 • Kézzel készített töltők
 • Feelhasználóbarát kialakítás
 • Rongálás biztos
 • Online távvezérelhető
 • Német csúcsminőség
 • Autó swich felszereltség
 • Bárhova telepíthető
 • Kulcsal zárható
Napelem

 

Miért jó elektromos autót tölteni, használni?

Éjszakai árammal otthon töltve kedvezményes kilométer-költség érhető el a hagyományos autókhoz képes, az ÁFÁ-t pedig a céges villanyszámlából a töltés után vissza lehet igényelni.
Továbbá számos más előnyre is szert tehetünk:
- Ilyen például az ingyenes parkolás a legtöbb városban 
- Amennyiben új autót vásárolunk, abban az esetben jár az autóra állami támogatás.
- A vissza nem térítendő támogatás a 11 millió forintos beszerzési ár alatt: elérheti a 2,5 millió forintot.
- Nincs regisztrációs adó, átírási illeték vagy gépjárműadó.
- A zöld alapszínnel ellátott autók mentesek a védett övezetek behajtási díja alól.
- Nem kell cégautó adót fizetni.
- Lízingeléssel cégautónak vásárolva az e-autó ÁFÁ-ja visszaigényelhető.

 

Elektromos autók töltése Magyarországon

Nyilvánvaló, hogy a kiépülő töltőállomás infrastruktúra létfontosságú a tisztán elektromos járművek számára, mivel hatótávolságuk korlátozottabb a hagyományos járművekhez képest.
Ezen járművek legfontosabb eszköze várhatóan az éjszakai otthoni töltés lesz, és az esetleges nappali töltés a munkahelyen – amennyiben szükséges.

Az elektromos jármű használata az egyik legélvezetesebb módja annak, hogy ne szennyezzük a földet. De a két fő kérdés az nem más, mint az, hogy mennyi napenergia szükséges az elektromos autó töltéséhez és hogy mennyibe kerül az elektromos autó töltése napelemmel? 

Mindez néhány tényezőtől függ: az elektromos jármű fajtájától, az akkumulátor kapacitásától és attól, hogy mennyi idő van a töltésre. Egyetlen elektromos autó sem olyan, mint a másik, és a napenergia termelés is nagymértékben változik attól függően, hogy milyen napelemes rendszerrel rendelkezik otthonában, mennyire éri a napsugárzás a paneleket. 

 

Az elektromos autó fajtái

A plug-in hibridek is környezet barát autók részben, de az igazinak csak a teljesen elektromos autókat nevezhetjük hiszen az olyan plug-in hibridek, mint a Prius és a Honda Accord csak pár km-et képesek megtenni elektromos módban.

Azokat az autókat ajánljuk, amelyek tiszta elektromos üzemmódban képesek legalább 80 km-t megtenni hiszen ez táv elegendő ahhoz, hogy a legtöbb ember a mindennapi használatra kényelmesen igénybe tudja őket venni.

Néhány kiváló autós weboldal segítségével egy pillantás alatt előállítottunk egy listát a 10 jelenlegi és a közeljövőben működő elektromos autókról, amelyek megfelelnek a fenti feltételeknek:

 • BMW i3
 • Fiat 500e
 • Hyundai Ioniq EV
 • Chevrolet Spark
 • Nissan Leaf
 • Smart Electric
 • Tesla modell 3
 • Tesla Model S
 • Tesla Model X
 • Volkswagen E-Golf

 

Mennyibe kerül tölteni az elektromos autót átlagos napi használat mellett?

Egyes autók akkumulátormérete és hatótávolsága közötti arány kiszámítására van egy egyszerű képlet. Egy km megtételéhez szükséges energiát (kWh, ez mindegyik autónál más) szorozzuk meg a szokásos napi km számmal (átlagosan 80 km távolság) és megkapja a napi töltést (kWh/80 km).

Számítások alapján, a napi használat bajnoka a Hunday IONIQ és a Chevrolet Spark, amelynek mindössze 11,5 kWh áram szükséges a 80 km megtételéhez.  Ezzel szemben a Tesla Model X a táblázat utolsó helyére került, mivel a napi használathoz 18 kWh-ra áramra van szüksége.

Ezeknek az elektromos járműveknek az átlagos napi áram igénye 15 kWh, ami megszorozva az ország átlagos áramdíja alapján (37,5 Ft/kWh) azt jelenti, hogy 80 km megtétele mindössze 563 Ft-ba kerül. Ezzel a számítással könnyű megbecsülni, hogy a benzin vagy az elektromos autó éri meg Önöknek.

 

Mekkora napelemes rendszer kell az elektromos autóm töltéséhez?

A lehetséges napenergia termelés előrejelzések azon alapulnak, hogy mennyi napsütés éri háztetőjét, vagy a földre telepített napelemes rendszerét.  Szerencsére erre van egy nagyon jó alkalmazás, amely kiszámítja előre az ön rendszerének várható hozamát.

Nézzünk erre is egy példát: Ön Budapesten él, és napi 80 km vezet egy Hunday IONIQ elektromos autót. A Hunday IONIQ-nak napi 11,5 kWh-ra van szüksége 80 km megtétele mellett.  Egy 1 kW-os napelemes rendszer telepítés a városában évente körülbelül 1300-1400 kWh között termel tehát 3,68 kWh/nap ez úgy jön ki, hogy a körülbelül várható éves hozamot (1350 kWh) azt osztom 365 nappal.

A Hunday IONIQ  töltéséhez egy 4 kW-os napelemes rendszer szükséges, ami az alábbi számítás alapján tudunk megállapítani:

Ha Hunday IONIQ napi áram szükséglete (11,5 kWh) és a 4 kW-os napelemes rendszer (éves termelése körülbelül 4350 kWh) az naponta 11,9 kWh napenergiát termel egy egyszerű szorzattal könnyedén kiszámítható, hogy mekkora napelemes rendszere lenne szüksége azért, hogy nulla forintból autózzon az év bármelyik szakában.

 

Hogyan töltsem otthon az elektromos autómat?

Az otthoni elektromos autótöltés soha nem volt még ennyire könnyű. Töltse autóját akár 7-szer gyorsabban, egy fali töltőállomással vagy akár a napelemes rendszerének inverterével!

Az otthoni autótöltésre háromféle egyszerű megoldás kínálkozik.

Az elsővel, ami a leglassabb akár 7-8 órába is telik feltölteni elektromos autóját. Ez az autóhoz kapott hagyományos töltő, amivel a hálózathoz csatlakoztatva tudja tölteni az autóját. Ezesetben számolni kell a folyamatos konnektor kereséssel vagy a hosszú kábeleknél felmerülő problémával, mint az összegubancolódás, kábelben való megbotlás stb.

Második megoldás, hogy otthonába egy fali töltőállomást telepít. Ezzel a megoldással megkönnyíti mindennapjait nem kell folyamatosan a hosszú autóstöltő kábellel bajlódni, konnektort keresni.

Az otthoni töltőállomással egyszerűen egy mozdulattal töltheti autóját, amit akár 5-6 órás töltési idővel 100%-ra tölthet.

A harmadik és egyben a legegyszerűbb megoldás az az, hogy a napelemes rendszere telepítésé során, már olyan invetert vásárol, ami elektromos autó töltővel van ellátva. Ez a megoldás tűnik a leghatékonyabbnak és legkényelmesebbnek. A nap közbe közvetlenül a napelemek által megtermelt energiát hasznosítja és ennek segítségével 3-4 óra alatt fel tudja tölteni az utóját, amikor a napelemes rendszere nem termel akkor a hálózatból vételezi vissza a napközben megtermelt energiát, így nem kell fizetnie az autójának töltése után. Ezzel a rendszerrel nulla forintért autózhat az év bármely napján.

 

Az Önnek legoptimálisabb autóstöltő és napelemes rendszer kiválasztásában a SolarGo szakemberei állnak rendelkezésére. Mi minden esetben előzetesen felmérjük az Ön ingatlanát és a legmegfelelőbb rendszert, autóstöltőt javasoljuk, hogy a napelemes rendszere minden évszakban, a nap minden szakaszában maximálisan termeljen Önnek!

 

Kérdezzen tőlünk!

Amiben segíteni tudunk:

Napelemes rendszerek telepítése, napelemes rendszer tervezésével kapcsolatos szaktanácsadás, teljesítmény előrejelzés. ELMŰ, EON, NKM ügyintézés. Tájékoztatás támogatások, igénybe vehető kedvezményekről. Hálózati teljesítménybővítés, szabványosítás, érintésvédelem. Töltőállomás telepítése elektromos autókhoz. Hűtő-fűtő légtechnika, hőszivattyú.

Elfogad egy szakértői segítséget?

Kérjen tőlünk visszahívást!

Munkatársaink hamarosan visszahívják és minden kérdésére választ adnak.
Tájékoztatjuk a legjobb megoldásokról, elérhető támogatásokról és személyreszabott módon szolgáljuk ki.

Visszahívást kérek

Rólunk mondták: