Egyre gyakrabban halljuk azt a kérdést, hogy mit fog jelenteni a napelemes rendszereknél a bruttó elszámolás. Sok kérdés megválaszolásához még mindig nem kaptunk pontos információkat, azonban cikkünkben összeszedtük az eddigi tudnivalókat.

A napenergiával működő háztartások, jelentősen gyarapodtak itthon az elmúlt években. A napelemes rendszer egy kimeríthetetlen energiaforrást a napenergiát hasznosítja otthonunk villamos energia ellátásához. Jelenleg ezt a termelést egy oda-vissza forgó mérőóra rögzíti, ezt jelenti a szaldó elszámolás.  A bruttó elszámolás hasonló lesz csak ott forint alapon lesz meghatározva a megtermelt és elhasznált energia.

Nézzük át külön-külön a két elszámolási rendszert. 

 

Napelemes rendszer szaldós elszámolás működése

Ez az óra ellentétes irányban forog, így amikor a háztartás nem használja fel a tetőn keletkező áramot akkor visszatáplálja azt a nagy központi hálózatba. A szaldós elszámolás lényege, hogy évente egy alkalommal olvassa le a szolgáltató a két irányú mérőórát. Ha az előző évben többet fogyasztottunk, mint termeltünk, akkor ki kell fizetnünk a többletfogyasztást, ha azonban a termelés volt több, akkor az áramszolgáltató köteles fizetni részünkre. A ma használt éves szaldós rendszerben jellemzően az áram ára nagyjából 37,5 Ft/kWh és amit feltáplálunk a rendszerbe, azt az áramszolgáltató egyharmad áron veszi meg tőlünk, mint amennyiért mi vásároljuk ezt vissza, amikor nem termel a rendszerünk.

Szaldó elszámolás képlete:

SZALDÓELSZÁMOLÁS=(ÉVES FOGYASZTÁS-ÉVES TERMELÉS)*ÁRAMÁR

Jól működő rendszer esetében ez a két összeg azonos, így nem kell áramszámlát fizetnie.

 

Napelemes rendszer bruttó elszámolás működése 

A szaldóelszámolás azonban 2023 végén megszűnik, és helyette az újonnan megkötött szerződésekre a bruttó elszámolás jön. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint az új rendszerben “a hálózatból vételezett energia árát az ellátási szerződés szerint számolják el, a lakossági fogyasztóknál tehát az egyetemes szolgáltatás egységárával egyezhet meg. A napelemes termelő által a hálózatba táplált energia átvételi árát szintén a későbbiekben szabják majd meg.” Ez azt jelenti, hogy ezentúl nem éves egyenleggel számolnak majd, hanem külön-külön nézik majd a termelést és a fogyasztást. A bruttó elszámolás lényege, hogy nem az adott időszakban vételezett és visszatöltött energia különbségével számolnak majd el, hanem külön határozzák meg a napelemes termelő által a hálózatból vásárolt és az általa megtermelt, hálózatba visszatöltött azonnal el nem fogyasztott energia egységárát. Ez a támogatásnak tekinthető rendszer nem tartható fenn örökké és jogosan merülhet fel a kérdés, hogy indokolt-e ennek a kényelmes megoldásnak az ingyenessége, azonban jó hír, hogy a várakozások szerint a 2023 december 31-ig telepített rendszerek továbbra is megőrzik a szaldós elszámolásra megszerzett jogot! Az Otthonfelújítási támogatás keretében 2021. június 30-a után az áramszolgáltatóval megkötött szerződésekre már ez az új bruttó elszámolás fog vonatkozni. A napelemes rendszer által visszatáplált energia árát a bruttó elszámolásban jelenleg még nem határozták meg.

Bruttó elszámolás képlete:

BRUTTÓ ELSZÁMOLÁS=ÉVES FOGYASZTÁS*ÁRAMÁR-ÉVES TERMELÉS*ÁTVÉTELI ÁRAMÁR

Amennyiben szeretne egy jól termelő csúcskategóriás napelemes rendszert otthonába, kérjen előzetes árajánlatot a SolarGo csapatától

Kérdezzen tőlünk!

Amiben segíteni tudunk:

Napelemes rendszerek telepítése, napelemes rendszer tervezésével kapcsolatos szaktanácsadás, teljesítmény előrejelzés. ELMŰ, EON, NKM ügyintézés. Tájékoztatás támogatások, igénybe vehető kedvezményekről. Hálózati teljesítménybővítés, szabványosítás, érintésvédelem. Töltőállomás telepítése elektromos autókhoz. Hűtő-fűtő légtechnika, hőszivattyú.

Elfogad egy szakértői segítséget?

Kérjen tőlünk visszahívást!

Munkatársaink hamarosan visszahívják és minden kérdésére választ adnak.
Tájékoztatjuk a legjobb megoldásokról, elérhető támogatásokról és személyreszabott módon szolgáljuk ki.

Visszahívást kérek

Rólunk mondták: