Rengeteg tetőn találkozhatunk már vele, mégis kevesen tudják, milyen utat jár be a napelemes rendszer addigra, mire egy sokak által szeretett és használt energiaforrás lett belőle.

Alexandre, a napelemes rendszer atyja

Alexandre Edmond Becquerel, francia fizikus demonstrálta először sikeresen az úgynevezett fotovoltaikus hatást lassan 200 évvel ezelőtt, 1839-ben. Az akkor mindössze 20 éves fiatal fizikus ebben az évben építette meg a világ legelső fotovoltaikus elemét édesapja laboratóriumában, tehát az első, kezdetleges napelemes rendszer feltalálását neki köszönhetjük. 20 évvel később, Willoughby Smith brit elektromérnök kezdett el teljesen véletlenül kísérletezni ugyan ezzel a technikával úgy, hogy tenger alatti kábeleken végzett kísérletei közben felfedezte, hogy az ehhez használt szelén nappal teljesen máshogy viselkedik, mint éjszaka.

Charles, az első napelemes rendszer megépítője

Charles Fritts amerikai feltaláló 1885-ben építette meg az első, modernek mondható napelemet New Yorkban. Ez természetesen jóval kezdetlegesebb volt, mint a ma ismert bármelyik napelemes rendszer, hiszen csak egy aranyfilmmel bevont tábla volt, ami ennek köszönhetően folyamatos áramot tudott termelni. Fritts ezen felfedezése után ki is jelentette, hogy: „Egy napon még a fotovoltaikus áramtermelés versenyre kelhet a széntüzelésű elektromos erőművekkel!” Habár akkor még nem tudta, de jóval később igaza lett!

Napelemes rendszer, mely Einstein nélkül nem sikerül

Einstein az 1900-as években tett közzé egy sokak számára meglepetést keltő tanulmányt, melyben a Napból érkező energiacsomagokról írt. Ezek az ő akkora elnevezése szerint voltak a quanta-nok, ma viszont mindannyian úgy ismerhetjük őket, mint a fotonok. Einstein felfedezésének köszönhetően ezek után számos kutatás indult újra, így a 20-as évekre már tisztázva is lett, hogy az elektronok mozgása nem más, mint maga az elektromos áram. Az első modern napelemes rendszer szabadalma azonban csak 1946-ban született meg Russel Ohl kutatásának köszönhetően.

Az első napelemes rendszer a világon

Az első hatékony, széles körben alkalmazható, szilícium felvezetőn alapuló napelemet nem sokkal később, 1954. április 25-én mutatták be a Bell Laboratories szakemberei. A dolog akkora kuriózumnak számított, hogy a New York Times első oldalon számolt be az eredményről, és úgy emlegették, mint egy új korszak kezdetét. Nem is tévedtek, hiszen ez a dátum volt az, mikor elkezdődött a napelemes rendszer felhasználásnak rögös útja, mely 1969-ben Elliot Berman által teljesedett be. Az ekkor általa megalapított Solar Power Corporationnek köszönhetjük ugyanis azt, hogy a mai széleskörű felhasználással rendelkező, zöld energia előteremtésére alkalmas napelemes rendszerek elterjedtek a világban, és akár a saját, akár szomszédaink tetején is találkozhatunk velük.

Kérdezzen tőlünk!

Amiben segíteni tudunk:

Napelemes rendszerek telepítése, napelemes rendszer tervezésével kapcsolatos szaktanácsadás, teljesítmény előrejelzés. ELMŰ, EON, NKM ügyintézés. Tájékoztatás támogatások, igénybe vehető kedvezményekről. Hálózati teljesítménybővítés, szabványosítás, érintésvédelem. Töltőállomás telepítése elektromos autókhoz. Hűtő-fűtő légtechnika, hőszivattyú.

Elfogad egy szakértői segítséget?

Kérjen tőlünk visszahívást!

Munkatársaink hamarosan visszahívják és minden kérdésére választ adnak.
Tájékoztatjuk a legjobb megoldásokról, elérhető támogatásokról és személyreszabott módon szolgáljuk ki.

Visszahívást kérek