Van az a mondás, hogy: „Ember tervez, Isten végez.” Ez a mondás igaz a napelemes rendszer telepítésére is, hiszen előre nem tudhatjuk, hogy pár év múlva elengedő lesz-e az esetlegesen megnövekedett energiafogyasztásunknak az elsőre telepített napelemes rendszer.

A napelemes rendszer bővítés lehetőségei

Aki napelemes rendszer telepítés mellett dönt, legtöbb esetben már előre úgy tervez, hogy nagyobb teljesítménnyel számol arra az esetre, ha a jövőben több energiára lenne szüksége. Ez azonban nem a legjobb döntés, hiszen a megnövekedett fogyasztásig így jóval többet termelünk, és ezért a szolgáltatóknak többletet fizetünk, mely nem éppen az a fajta gazdaságosság ismérve, amiért napelem telepítés mellett tesszük le a voksunkat. A legtöbb napelem telepítő cég azonban szokta javasolni, hogy inverterből már alapból vegyen nagyobb munkabírásút az ügyfél, hiszen az benne lehet a pakliban, hogy idővel nő a háztartás fogyasztása. Erre pedig a napelemes rendszer telepítése során érdemes felkészülni már akkor, mikor csak a tervezési és a kialakítási fázisnál tartunk.

Ha a napelemes rendszer többet akar

Ha nő háztartásunk fogyasztása, a legegyszerűbb megoldás ebben az esetben a napelemes rendszer napelem paneleinek bővítése. Az egyik feltétel ehhez természetesen az, hogy a bővített rendszernek megfelelő teljesítményű inverter legyen felszerelve, a másik szempont pedig, hogy elég legyen a plusz felület a kiegészítő panelek számára. A napelemes rendszer kibővítésének ezen fajtája meglehetősen egyszerű, ám ettől függetlenül szakember felfogadása nélkül elvégezni se nem lehet, se nem szabad! Ha lehetséges, akkor mindenképpen azt a vállalkozót bízzuk meg a munkálattal, aki annak idején házunk napelemes rendszer szerkezetét elkészítette, hiszen ő már tudni fogja, hogy otthonunk milyen tulajdonságokkal rendelkezik.

Ellenőrzés, napelemes rendszer bővítés előtt

Napelemes rendszer kibővítés megtervezése előtt mindenképpen figyelembe kell vennünk a fázisszámot, mely korlátokat szabhat számunkra a napelemes rendszer bővítésének terén.  Ugyanis bizonyos kW-ot átlépő rendszereknél a fáziskibővítés elengedhetetlen, melyet a szolgáltatónál lehet igényelni. Másik fontos szempont, hogy a már meglévő inverterünk teljesítménye megfelelő-e a kibővítésre, avagy újra van szükségünk. Ha az utóbbi kerül szóba, akkor vagy lecserélhetjük egy teljesen újra a régi invertert, vagy a napelemes rendszer bővítéshez vehetünk még egy invertert, melyet majd a másik fázisára csatolunk. Előbbi hosszútávú szempontokból jobb választás, hiszen egy teljesen új invertert kapunk a régi helyett. 

Napelemes rendszer kibővítésének kritériumai

Az egyik egyértelmű kérdés, hogy mikor a fotovoltaikus rendszerünk bővítéséről van szó, elég helyünk van-e hozzá egyáltalán? Az általános és legtöbbször előforduló eshetőség az, ha a napelemes rendszer a tetőn foglal helyet: induljunk ki most ebből! Ahhoz, hogy a bővítés megvalósulhasson, elég szabad helyre lesz szükség a tetőfelületen ahhoz, hogy a plusz panelek felszerelhetőek legyenek, és persze a hozzá tartozó tartószerkezetek is. Emellett fontos kérdés még, hogy a tetőszerkezet egyáltalán alkalmas-e további panelek felszerelésére? Épp ezért már az első napelemes rendszer telepítése során ajánlott az ingatlanunk tetőszerkezetét és annak felületét leméretni az esetleges, későbbi problémák és fennakadások elkerülése érdekében.

Kérdezzen tőlünk!

Amiben segíteni tudunk:

Napelemes rendszerek telepítése, napelemes rendszer tervezésével kapcsolatos szaktanácsadás, teljesítmény előrejelzés. ELMŰ, EON, NKM ügyintézés. Tájékoztatás támogatások, igénybe vehető kedvezményekről. Hálózati teljesítménybővítés, szabványosítás, érintésvédelem. Töltőállomás telepítése elektromos autókhoz. Hűtő-fűtő légtechnika, hőszivattyú.

Elfogad egy szakértői segítséget?

Kérjen tőlünk visszahívást!

Munkatársaink hamarosan visszahívják és minden kérdésére választ adnak.
Tájékoztatjuk a legjobb megoldásokról, elérhető támogatásokról és személyreszabott módon szolgáljuk ki.

Visszahívást kérek