A napelemes rendszer telepítése során sokszor aggodalmat okoz, hogy a rendszer túlmelegedik. Jó hír, hogy a napelemes rendszer paneljei ellenállnak a szélsőséges időjárásnak és a magas hőmérsékletnek így nem tudnak annyira felmelegedni, hogy egyáltalán ne működjenek.

 

Ellenben az igaz, hogy a hő kissé csökkentheti a napelemek energiatermelését.  Ebben a cikkben megnézzük, hogy hogyan befolyásolja a napelemek teljesítményét a hő és miért érdemes egy jobb minőségű napelem panelbe befektetni.

 

Mi az optimális hőmérséklet a napelemes rendszernek?

Mint minden más elektromos berendezés, a napelemek is akkor működnek maximális hatékonysággal ha a hőmérsékletük hűvösebb. Amikor a napelemek felmelegednek, a cellák üzemi hőmérséklete növeli és csökkenti a panelek elektromos áramtermelő képességét.

A napelemek alapanyaga a szilícium, amely egy fémesen csillogó elem. Ez egy fényre érzékeny félvezető, aminek kétféle – mono- és polikristályos – formáját használják. A kettő közül az utóbbi az elterjedtebb, amit az olvasztott szilícium irányított szilárdításával hoznak létre. Egy nagyméretű, oszlop alakú öntvényt készítenek, amelyet ezután vékony lapokra szeletelnek, vágnak.

Mivel a panelek szilícium cellái sötét színűek, melegebbek mint a külső hőmérséklet hiszen a sötét színek mint a fekete és sötétkék több hőt vesznek fel. A napelemes panelek névleges teljesítményének teszteléséhez 25 Celsius fokot használnak.

 

A napelemes rendszer hatásfoka

A napelemek fotovoltaikus cellákból állnak össze. Ezek alakítják energiává a napsugarakat. A napelem hatékonysága a fény százalékos arányával függ össze, amely a fotovoltaikus cella felületét éri, majd energiává alakul. A legtöbb nagy napelem gyártó cég által gyártott napelemek hatásfoka 15% és 22% között van, ami azt jelenti, hogy a panelt érő napsugárzást 15% és 22% között használja fel és átalakítja át villamos energiává.

 

Érdemes-e többet fizetni egy prémium kategóriás napelemes rendszerért?

Igen, habár a magasabb áron lehet beszerezni őket azonban a hőmérséklet emelkedésével is hatékonyabb energiatermelést biztosít.

A legjobb minőséget képviseli a TIER1-es besorolás, amely a napelemes panel termelését és a garanciáját jelöli. Néhány ilyen gyártó: LongiSolar, Qcells, Canadian Solar. A Tier 1 jelzéssel ellátott márkák teljesítménye kevésbé romlik az idő múlásával. A megbízható napelemes cégek általában Tier 1 márkákat használnak, amelyek habár valamivel többe kerülnek de sokkal jobb minőségűek.  Az előzetes magas beruházás ellenére az idő múlásával megtakarításának is magasabb hozama lesz. A napelem egy életre szóló beruházás, így érdemesebb a magasabb minőséget választani.

 

Érdemes napelemes rendszert választani a hőmérsékleti együttható alapján?

A hőmérsékleti együttható nem lehet gond, hiszen a napelem panel teljesítménye nem csökken olyan mértékben, hogy paneljei annyival kevesebb energiát termeljenek, hogy a beruházás ne érje meg Önnek.  A napelemek úgy vannak kialakítva, hogy ellenálljanak a magasabb hőmérsékletnek. Ha jó minőségű panelt választ, akkor nem kell aggódnia, hogy a hő csökkenti a rendszere hatékonyságát. Ha aggasztja a minőség és az élettartam teljesítménye, akkor mindenképp a Tier 1 jelzésű LongiSolar márkájú paneleket javasoljuk.

Kérdezzen tőlünk!

Amiben segíteni tudunk:

Napelemes rendszerek telepítése, napelemes rendszer tervezésével kapcsolatos szaktanácsadás, teljesítmény előrejelzés. ELMŰ, EON, NKM ügyintézés. Tájékoztatás támogatások, igénybe vehető kedvezményekről. Hálózati teljesítménybővítés, szabványosítás, érintésvédelem. Töltőállomás telepítése elektromos autókhoz. Hűtő-fűtő légtechnika, hőszivattyú.

Elfogad egy szakértői segítséget?

Kérjen tőlünk visszahívást!

Munkatársaink hamarosan visszahívják és minden kérdésére választ adnak.
Tájékoztatjuk a legjobb megoldásokról, elérhető támogatásokról és személyreszabott módon szolgáljuk ki.

Visszahívást kérek