Aki napelem telepítés mellett teszi le a voksát, annak az első gondolatai között van, hogy vajon mennyi idő alatt térül meg ez a fajta befektetés? Cikkünkben ehhez nyújtunk segítséget:

Mennyibe kerül a napelem telepítés?

Ezt a kérdést pontosan nem igazán lehet megválaszolni, hiszen napelem telepítés során rengeteg múlik a rendszer méretén, típusán, mennyiségén: ezekből adódik össze nagyjából a napelem telepítés összköltsége. Egy háztartási méretű telepítés esetében az árajánlatba beleszámít a munkadíj, a kábelek, az inverter, a csatlakozók, a tűzeseti leválasztó, a tartószerkezet és a napelem panele. Nagyjából azt tudnánk mondani, hogy manapság a napelem telepítés költsége 1kWp esetén úgy nagyjából 400-600 ezer forint körül mozog, de mint említettük, ez meglehetősen változó. Fontos információ még azonban, hogy a fajlagos költségek a rendszer méretével arányosan csökkennek, így ezzel is kell számolnunk napelem telepítés során.

Mennyi idő alatt térül meg a napelem telepítés?

A napelem telepítés során tudjuk, hogy leginkább az a fontos, hogy mégis mennyi idő alatt térül meg az ára? Értelemszerűen minél rövidebb idő alatt térül meg, annál jobb befektetésre sikerült szert tennünk. Ha a mostani piaci árakkal kalkulálunk, akkor azt lehet mondani, hogy nagyjából 10 év alatt termeli vissza az árát egy átlagos HMKE napelemes rendszer vagy ennyi idő alatt spórolható meg annyi villanyszámla, amennyibe került a napelem teljes költsége. Ez talán soknak tűnhet, márpedig rendkívül jó arányszám abban a tekintetben, hogy ezek a rendszerek több évtizedig működnek. Tehát a 10. évtől már jövedelmet termelnek azok a háztartások, ahol napelem telepítés történt meg.

A napelem telepítés megtérülésének befolyásoló tényezői

Azonban ez a dolog nem annyira fekete-fehér, mint amennyire elsőnek hangzik. A napelem telepítés megtérülését ugyanis nem kevés tényező befolyásolja, ilyen például a tető mérete és dőlésszöge, az épület fekvése, a rendszerelemek minősége és a földrajzi lokációból következő napsütéses órák száma. Ezen tényezők segítenek annak meghatározásában is, hogy az energiaigény fedezésére mekkora rendszerre van szükség. Jelentősen lerövidíthető a megtérülési idő, ha állami vagy uniós támogatást is igénybe veszünk, például pályázat formájában. Ennek köszönhetően ugyanis a megtérülési idő garantáltan a töredékére csökkenthető le!

Mekkora összeget takarítunk meg napelem telepítés után?

Ha forintra pontosan szeretnénk tudni, hogy napelem telepítés után mennyit takarítunk meg, akkor először érdemes az áramszolgáltató honlapján tájékozódni az aktuális tarifákról. Ha egy normál árszabást feszünk figyelembe azt tudjuk mondai, hogy olyan 180 ezer forint körüli összeget kapunk akkor, ha napelem telepítés történt ingatlanunkban. Tehát ekkora összegű energiát spórol meg a napelem telepítés a háztulajdonos számára, mely azért valljuk be, nem kis összeg! Épp ezért nem csak az energiatakarékosság, környezettudatosság, hatékonyság és időtállóság miatt éri meg napelem telepítés, hanem anyagilag is: nem véltelenül ajánljuk mindenkinek!

Kérdezzen tőlünk!

Amiben segíteni tudunk:

Napelemes rendszerek telepítése, napelemes rendszer tervezésével kapcsolatos szaktanácsadás, teljesítmény előrejelzés. ELMŰ, EON, NKM ügyintézés. Tájékoztatás támogatások, igénybe vehető kedvezményekről. Hálózati teljesítménybővítés, szabványosítás, érintésvédelem. Töltőállomás telepítése elektromos autókhoz. Hűtő-fűtő légtechnika, hőszivattyú.

Elfogad egy szakértői segítséget?

Kérjen tőlünk visszahívást!

Munkatársaink hamarosan visszahívják és minden kérdésére választ adnak.
Tájékoztatjuk a legjobb megoldásokról, elérhető támogatásokról és személyreszabott módon szolgáljuk ki.

Visszahívást kérek