Egy átlagos háztartásnak elegendő egy 5 kW-os napelemes rendszer a villanyszámla lenullázásának érdekében. Mielőtt a napelemes rendszer beruházása mellett döntene, nézzük végig az 5 kW-os napelemes rendszer tulajdonságait

 

Menyibe kerül egy átlagos 5 kW-os napelemes rendszer?

 

A napelemes rendszer átlagos ára wattonként 400 Ft, Magyarországon egy 5 kW-os (5000 kWh) napelemes rendszer ára körülbelül 2.000.000 Ft. A rendszer ára eltérhet napelemes rendszer kialakítása és tartószerkezetének fajtáját illetően, például drágább lehet a tartószerkezete a földre telepített napelemes rendszernek. Az 5 kW-os napelemes rendszer évente 5300 és 5700 kWh között termel, a napelemes rendszer termelése nagyban függ a rendszer tájolásától, dőlésszögétől és az árnyékhatásoktól.

Az 5 kW-os napelemes rendszer átlagosan 5500 kWh termel Önnek évente, hazánkban 1 kWh áramot 37,5 Ft-ért veszünk. Így már könnyen kiszámolható egy egyszerű szorzással, hogy egy ekkora teljesítményű rendszer évente 206 000 Ft-ot spórol meg Önnek, továbbá egy ekkora rendszer 17 000 Ft-os villanyszámlát nullázz le. A napelemes rendszer ára nagyjából 2.000.000 Ft-ba kerül, ami egyszeri befektetést igényel évtizedekre. Igy kiszámítható, hogy napelemes rendszere körülbelül 9,5 év alatt térül meg

 

Lehet-e állami támogatást igénybe venni napelemes rendszer telepítésére?

 

Igen, 2021.január.1.-jétől igénybe lehet venni az otthonfelújítási támogatást napelemes rendszer beruházására. Amennyiben megfelel a feltételeknek az állam visszafizeti Önnek a napelemes rendszerének 50%-át. Az otthonfelújítási pályázat igénybevételének a feltételei a következőek:

  • Legalább egy 25 év alatti gyermeket nevelő család otthonfelújítási költségeinek felét támogatja az állam, legfeljebb hárommillió forintig.
  • A támogatás munkadíjra és anyagköltségre, legfeljebb másfél-másfél millió forint lesz elszámolható.
  • Minden család csak egyszer veheti igénybe az otthonfelújítási támogatást. Ha valaki 2021. január 1-je után kezdett felújításba, a számlák összegyűjtésével a költségeinek fele visszaigényelhető az államtól hat millió forintig.
  • A támogatást bármilyen felújításra fel lehet használni, legyen szó energetikai korszerűsítésről, napelemes rendszerek, fürdőszoba, konyha, vagy az önálló otthonfelújítás.
  • Aki június 30-ig telepíti a napelemes rendszerét, arra még a szaldó elszámolás – tehát a kedvezőbb elszámolás fog vonatkozni.
  • Napelemeknél fontos kritérium, hogy egy kW ára 450.000 Ft-ot nem haladhatja meg.
  • Jó hír, hogy 2021-es év második felében is lehet számítani egy újabb pályázatra, ami napelemes rendszerének árából 30-40%-ot vállal át az állam. Erről a támogatásról még nem tudunk konkrét feltételeket, azonban egy biztos: amint elérhetőek a hivatalos információk feltöltjük azokat a pályázataink közé a weboldalra, ezért azt érdemes figyelemmel kísérni! Ha szeretne még 50% kedvezménnyel napelemet vásárolni, kérjen árajánlatot még most, hogy 2021 első felében elkészüljön napelemes rendszere!

 

Hány napelem panelt tartalmazz egy 5 kW-os rendszer?

 

Ezt pontosan lehetetlen meghatározni, mivel mindegyik napelem típus más teljesítményű. A napelemes piacon 280 W-tól 450 W-ig bármilyen teljesítményű panel megtalálható. A SolarGo két fajta teljesítményű panelt forgalmazz, 335 W-os és 370 W-os modult. Mindkét panel monokristályos, félcellás és PERC technologiával van ellátva. Számunkra nagyon fontos a minőség, ezért a világszinten elismert LongiSolar és Qcells paneljeit forgalmazzuk. Nálunk az 5 kW-os napelemes rendszer árában 15db 335w-os panel található, míg a 370W-os panelból 14 db elégít ki egy ilyen méretű rendszert. A nagyobb teljesítményű panelok általában drágábbak, azonban érdemes ezeket választani ha például kisebb tetőfelület áll rendelkezésre a napelemes rendszer telepítéséhez.

 

Mennyi tetőfelületre van szükség egy 5 kW-os napelemes rendszer telepítésére?

 

Ennek pontos meghatározására szükséges az előzetes panelkiosztást elkészíteni, amely pontosan jelzi a napelemek elhelyezkedését a tetőn. Annyi biztos, hogy a nagyobb teljesítményű napelemek részére kevesebb tetőfelület kell egy 5 kW-os rendszer kivitelezéséhez, mint a kisebb teljesítményű paneleknél. A SolarGo-nál az ingyenes felmérést követően megküldött árajánlat tartalmazza az előzetes panelkiosztást és a teljesítményelőrejelzést is, amely segítségével könnyedén megállapítható, hogy otthona alkalmas-e egy 5 kW-os napelemes rendszer telepítésére.

Kérjen előzetes árajánlatot a SolarGo csapatától, hogy el tudjuk készíteni az Ön számára leghatékonyabb napelemes rendszert!

 

 

 

Kérdezzen tőlünk!

Amiben segíteni tudunk:

Napelemes rendszerek telepítése, napelemes rendszer tervezésével kapcsolatos szaktanácsadás, teljesítmény előrejelzés. ELMŰ, EON, NKM ügyintézés. Tájékoztatás támogatások, igénybe vehető kedvezményekről. Hálózati teljesítménybővítés, szabványosítás, érintésvédelem. Töltőállomás telepítése elektromos autókhoz. Hűtő-fűtő légtechnika, hőszivattyú.

Elfogad egy szakértői segítséget?

Kérjen tőlünk visszahívást!

Munkatársaink hamarosan visszahívják és minden kérdésére választ adnak.
Tájékoztatjuk a legjobb megoldásokról, elérhető támogatásokról és személyreszabott módon szolgáljuk ki.

Visszahívást kérek

Rólunk mondták: