Jelenleg a lakossági napelemes rendszerek elsöprő többsége úgy kapcsolódik az elektromos hálózathoz, hogy a háztartás fogyasztását és napelemek termelését egy oda-vissza forgó villanyóra méri. 2024-től az újonnan megkötött szerződésekre a bruttó elszámolás jön. 

 

Hogyan működik a szaldó elszámolás?

Ez az óra ellentétes irányban forog, így amikor a háztartás nem használja fel a tetőn keletkező áramot akkor visszatáplálja azt a nagy központi hálózatba. A szaldós elszámolás lényege, hogy évente egy alkalommal olvassa le a szolgáltató a két irányú mérőórát. Ha az előző évben többet fogyasztottunk, mint termeltünk, akkor ki kell fizetnünk a többletfogyasztást, ha azonban a termelés volt több, akkor az áramszolgáltató köteles fizetni részünkre. A ma használt éves szaldós rendszerben jellemzően az áram ára nagyjából 38 Ft és amit feltáplálunk a rendszerbe, azt az áramszolgáltató egyharmad  áron veszi meg tőlünk, mint amennyiért mi vásároljuk ezt vissza, amikor nem termel a rendszerünk.

 

A szaldó elszámolás előnyei

A szaldós megoldás másik lényeges előnye a fogyasztó szempontjából, hogy nem számít, mennyi lesz a következő 20-30 évben az elektromos áram ára, mert ha ugyanannyit termel, mint amennyit fogyaszt, akkor a villanyórája minden évben nullát fog mutatni, azaz nem kell fizetnie a villanyszámlát.

 

Hogyan értelmezzük a bruttó elszámolást?

A szaldóelszámolás azonban 2023 végén megszűnik, és helyette az újonnan megkötött szerződésekre a bruttó elszámolás jön. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint az új rendszerben “a hálózatból vételezett energia árát az ellátási szerződés szerint számolják el, az lakossági fogyasztóknál tehát az egyetemes szolgáltatás egységárával egyezhet meg. A napelemes termelő által a hálózatba táplált energia átvételi árát szintén a későbbiekben szabják majd meg.” Ez azt jelenti, hogy ezentúl nem éves egyenleggel számolnak majd, hanem külön-külön nézik majd a termelést és a fogyasztást. A bruttó elszámolás lényege, hogy nem az adott időszakban vételezett és visszatöltött energia különbségével számolnak majd el, hanem külön határozzák meg a napelemes termelő által a hálózatból vásárolt és az általa megtermelt, hálózatba visszatöltött azonnal el nem fogyasztott energia egységárát.Ez a támogatásnak tekinthető rendszer nem tartható fenn örökké és jogosan merülhet fel a kérdés, hogy indokolt-e ennek a kényelmes megoldásnak az ingyenessége, azonban jó hír, hogy a várakozások szerint a 2023 december 31-ig telepített rendszerek továbbra is megőrzik a szaldós elszámolásra megszerzett jogot!

 
Hogyan tudjuk az ügyfelek részére előnyössé tenni a bruttó elszámolást?

Azok számára, akik önerőből finanszíroznák ingatlanjuk energetikai korszerűsítését, érdemes még 2024 előtt beruházni napelemes rendszerre, hiszen így rájuk még a szaldós elszámolás fog vonatkozni. Érdemes kihasználni a 2021-ben érkező 30-40%-os támogatást, amellyel kedvező megtérülési idő érhető el: A 2020. szeptemberében bejelentett 30-40%-os, vissza nem térítendő támogatás, amely 2021. második felétől lép majd életbe, a jelenlegi elképzelés szerint már nem a jelenleg hatályos szaldóelszámolás, hanem a bruttó elszámolás szabályai között valósulhat meg. Azonban a támogatás igénybevételével a rendszer árának megtérülése nagyjából a szaldós elszámolással üzemelő rendszerek megtérülési idejével lesz egyenlő, hiszen a beruházás összege 30-40%-kal olcsóbb lesz a mostaninál. További lehetőség az előnyös elszámolás biztosítására a szükséges méretnél nagyobb inverter beszerelésével lehet elérni, mint ami alapvetően a napelemes rendszerhez szükséges lenne, így a későbbiekben szerződésmódosítás nélkül bővítheti napelemes rendszerét.

 

Kérdezzen tőlünk!

Amiben segíteni tudunk:

Napelemes rendszerek telepítése, napelemes rendszer tervezésével kapcsolatos szaktanácsadás, teljesítmény előrejelzés. ELMŰ, EON, NKM ügyintézés. Tájékoztatás támogatások, igénybe vehető kedvezményekről. Hálózati teljesítménybővítés, szabványosítás, érintésvédelem. Töltőállomás telepítése elektromos autókhoz. Hűtő-fűtő légtechnika, hőszivattyú.

Elfogad egy szakértői segítséget?

Kérjen tőlünk visszahívást!

Munkatársaink hamarosan visszahívják és minden kérdésére választ adnak.
Tájékoztatjuk a legjobb megoldásokról, elérhető támogatásokról és személyreszabott módon szolgáljuk ki.

Visszahívást kérek