Az első kérdés a napelemes rendszerekkel kapcsolatban általában az, hogy megéri-e előre egy nagyobb összeget befektetni, hogy utána élvezhessük az ingyen áramhasználatot illetve mikorra térül meg a befektetett összeg?

Évtizedekig napelemek elterjedését nagymértékben hátráltató tényező volt a rendszerek ára, aminek két fő oka az előállításuk energia- és csúcstechnológia-igényessége és a gyártás során a kis széria szám. Az utóbbi években azonban napelemgyártás felfutása, és a tömegtermelés megjelenése miatt folyamatosan csökken a napelemek ára, azonban azt mondhatjuk, hogy egy átlagos család energiahasználatát fedező napelemes rendszer 1-2 millió forintba is kerülhet. 

 

Mitől függhet a napelemes rendszer megtérülési idő?

A megtérülési idő rengeteg dologtól függ, nemcsak attól, hogy mekkora energiafogyasztású háztartásról, milyen minőségű eszközökről és milyen méretű napelemes rendszerekről van szó, de attól is, hogy a ma evidenciaként kezelt körülmények ugyanilyenek maradnak-e mondjuk tíz év múlva is. Egy radikális áram díjváltozás teljesen átalakíthatja a számításokat, mint ahogy az állami támogatási rendszer beindulása vagy akár az elektromos autók gyors elterjedése is kihathat a piacra. A napenergia azonban nem véletlenül terjed: egy átlagos háztartás energiaigényét kiváltó rendszer körülbelül 1-2 millió forint között van. Ezt természetesen számtalan körülmény befolyásolhatja, akár olyan alapvető dolgok is, mint a tető dőlésszöge és irányultsága, azonban a fixen beépített napelem megfelelő tájolás reggeltől estig tud áramot termelni. A befektetett összeget átlagosan nyolc év alatt termeli vissza a rendszer, azt követően lényegében eltűnik az áramszámlánk, ráadásul egy ilyen rendszer igen könnyen bővíthető és elsősorban ez jelentős lépés a környezettudatos életmód felé.

 

Miért éri meg napelemes rendszerbe befektetni?

Ha napelemes rendszerekről beszélünk, elsőként a megújuló energia, a környezettudatosság jut eszünkbe. A napelemes rendszerek telepítésével hozzájárulunk a széndioxid kibocsátás csökkentéséhez, a fenntartható energiatermelés eléréséhez. Azt az energiát, amely a Földön található és kitermelhető kőolaj készletekben rejlik, a Nap 1,5 nap alatt sugározza a Földre.  Az emberiség jelenlegi, évi energiafogyasztását a Nap egy órányi energiakibocsátása teljes egészében fedezné. Földünk energia felhasználása a jelenlegi formában fenntarthatatlan, a napenergia azonban egy kimeríthetetlen forrás, beruházni egy napelemes rendszerre elsősorban egy környezettudatos befektetés a fenntartható jövőbe.

 

Egy átlagos napelemes rendszer számokban

Ha elkezdünk számolni, egy napelemes rendszer telepítése valódi pénzügyi hozam termelésére képes, ami lényegesen magasabb a banki kamatoknál vagy az értékpapírok átlagos hozamánál- Egy nagyobb családnak 16 000 Ft havi és évi 192 000 Ft villanyszámlája van akkor ma a magyarországi árakkal számolva kb 5100 kWh villamos energiát használ el évente. Egy 5 kW napelemes rendszer telepítéséve (ár: 1 800 000 Ft) a villanyszámla megtakarításával körülbelül 8 % hozammal számolhatunk, ami 9 év alatti megtérülést biztosít. Viszont ezen időszakot követően a rendszer a teljes élettartamán belül, 25-30 évig ingyenesen termeli az áramot.

 
Hogyan működnek a napelemes rendszerek?

A napelem maga tulajdonképpen nem egy gép, hanem egy fizikán alapuló rendszer, amely az elektromágneses sugárzást közvetlenül villamos energiává alakítja át. A rendszerek bárhol telepíthetőek lapos vagy ferde tetőre, melléképület vagy garázs tetejére ugyanakkor természetesen szabad földre, a hely adta adottságokat kihasználva. Ahhoz, hogy a megtermelt energia a háztartásokban felhasználható legyen, szabványos váltakozó áramú jelre van szükség. Ezért a napelemek egy hálózatra tápláló inverterhez vannak kapcsolva, amely a modulok által megtermelt egyenáramot felhasználásra alkalmas 230V/50Hz váltakozó árammá alakítja. Ez a jelenség bármilyen megfelelő fényspektrummal rendelkező fényforrás esetén is lezajlik, nem szükséges kizárólagosan napfény.

 

Kérdezzen tőlünk!

Amiben segíteni tudunk:

Napelemes rendszerek telepítése, napelemes rendszer tervezésével kapcsolatos szaktanácsadás, teljesítmény előrejelzés. ELMŰ, EON, NKM ügyintézés. Tájékoztatás támogatások, igénybe vehető kedvezményekről. Hálózati teljesítménybővítés, szabványosítás, érintésvédelem. Töltőállomás telepítése elektromos autókhoz. Hűtő-fűtő légtechnika, hőszivattyú.

Elfogad egy szakértői segítséget?

Kérjen tőlünk visszahívást!

Munkatársaink hamarosan visszahívják és minden kérdésére választ adnak.
Tájékoztatjuk a legjobb megoldásokról, elérhető támogatásokról és személyreszabott módon szolgáljuk ki.

Visszahívást kérek