Akár plusz 3 millió forintot is jelenthet az Otthonfelújítási támogatás azoknak a családoknak, akik korszerűsítenék, felújítanák otthonukat. A kezdeményezéshez február 1-től kedvezményes hitel igényelhető, így azok is kihasználhatják ezt a remek lehetőséget, akik egyébként nem tudnák a munkálatokat önerőből finanszírozni.

Az Otthonfelújítási Hitelből fedezheti lakása felújítási költségeit, hogy utólag otthonfelújítási támogatást vehessen igénybe. Nézzük mik a feltételei és folyamata az igénybevételének.

 

Ki igényelheti az Otthonfelújítási Hitelt?

Ön akkor igényelhet Otthonfelújítási Hitelt, ha lakása felújításához utólag otthonfelújítási támogatást venne igénybe és megfelel a támogatás jogszabályi feltételeinek. 

 

Ki igényelhet otthonfelújítási támogatást?

Azon szülők vehetik igénybe a maximum 3 millió forint támogatást, akik legalább egy, 25 évesnél nem idősebb gyereket nevelnek, ideértve a 12 hétnél idősebb magzatot is. A családok mellett élettársi kapcsolatban élők és egyedülálló szülők is igényelhetik a támogatást.

Az igénylő családnak legalább egy éve a támogatással érintett lakásban kell élnie. Ez alól kivételt jelent:

 • a magzat és az egy évnél nem régebben született gyermek,
 • a lakás tulajdonjogának megszerzésére egy éven belül került sor.

Az ingatlanhoz kapcsolódó feltétel, hogy az igénylő(k)nek a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50%-os mértékű, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie.

Az igénylőnek vagy (pl. együtt élő házastársak, élettársak esetében együttes igénylés esetén legalább az egyiküknek) rendelkezniük kell legalább egy év társadalombiztosítási jogviszonnyal, amelyben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet.

Emellett, az igénylőknek köztartozás mentesnek kell lennie.

A támogatás szempontjából felújításnak számít-e a napelem, napkollektor, klíma?

 

A támogatás szempontjából felújításnak számít többek között:

 • klímaberendezés beépítése, cseréje,
 • napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje.

 

Hogyan igényelheti a támogatást?

A támogatást a lakáson végzett felújítás befejezését és a számlák kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig igényelheti.

A kérelmet a Magyar Álamkincstárhoz kell benyújtani, a kérelemhez a csatolni szükséges:

 • a kivitelezővel kötött vállalkozási szerződést,
 • a 2021. január 1. után kiállított, az anyagköltségről és a munkadíjról szóló számlákat, valamint a kifizetést igazoló dokumentumokat,
 • a gyermekről, illetve az ingatlanról a szükséges igazolásokat, nyilatkozatokat.

A kérelem benyújtáshoz szükséges nyomtatványokat a MÁK honlapján éri el.

A MÁK-nak 30 napos elbírálási idő áll rendelkezésére, az ezt követő 5 napon belül utalják át a támogatás összegét.

 
Nem áll rendelkezésére a felújításhoz szükséges összeg?

Az otthonfelújítási támogatást Ön utólag igényelheti, így a felújítást először el kell végezni és ki kell fizetni. A támogatás összege a felújítási költségek legfeljebb 50%-a, de maximum 3 millió Ft lehet. Az Otthonfelújítási Hitelből fedezheti otthona felújítási költségeit (anyagköltség és vállalkozói díj), hogy utólag otthonfelújítási támogatást vehessen igénybe.

 
Milyen összegű hitelt igényelhet?

Ön a hitelkérelemhez benyújtott felújítási költségvetés bruttó összegét, de legfeljebb 6 millió forintot igényelhet. Az adható hitelösszeget a hitelbírálat során állapítják meg, az ingatlan értéke és az igénylők rendszeres, igazolható jövedelme alapján.

 
Mi a folyamata a hitel igénylésének?
 • A hitelfeltételekről történő tájékozódás után, hitelkérelme benyújtása a kiválasztott bankfiókba.
 • A kiválasztott bank a hitelkérelem elbírásála után egy összegben megutalja önnek az összeget az ön számlájára.
 • Felújítás elvégzése az otthonfelújítási támogatásról szóló rendelet szerint: vállalkozói szerződés megkötése, anyag- és munkadíj számlák megfelelő lebontása.
 • Az otthonfelújítási támogatás iránti kérelem benyújtása a Magyar Államkincstárhoz, a felújítás befejeztével, a számlák kiállítását követően nem később mint 60 napon belül.
 • A Magyar Államkincstár a támogatás összegét közvetlenül a bankjának küldi meg, amely összeggel automatikusan előtörlesztik a visszafizetendő összeget, így csökken a tartozása és a havi törlesztőrészlete is.

 

Kérdése van?

Ha segítségre van szüksége a hitelfelvétellel kapcsolatban? Keresse bizalommal hitelszakértő kollégánkat az alábbi elérhetőségeken:

Fekete János – független hitelszakértő

www.hiteltszeretnek.hu

+36 70436-6654

 

Kérdezzen tőlünk!

Amiben segíteni tudunk:

Napelemes rendszerek telepítése, napelemes rendszer tervezésével kapcsolatos szaktanácsadás, teljesítmény előrejelzés. ELMŰ, EON, NKM ügyintézés. Tájékoztatás támogatások, igénybe vehető kedvezményekről. Hálózati teljesítménybővítés, szabványosítás, érintésvédelem. Töltőállomás telepítése elektromos autókhoz. Hűtő-fűtő légtechnika, hőszivattyú.

Elfogad egy szakértői segítséget?

Kérjen tőlünk visszahívást!

Munkatársaink hamarosan visszahívják és minden kérdésére választ adnak.
Tájékoztatjuk a legjobb megoldásokról, elérhető támogatásokról és személyreszabott módon szolgáljuk ki.

Visszahívást kérek

Rólunk mondták: