A napelemes rendszer telepítésének az első szükséges teendője, hogy megtaláljuk a megfelelő kivitelező céget a rendszer telepítésére.

 

Ahogy hazánkban egyre inkább nő az igény a háztartás méretű kiserőművekre ezzel arányosan egyre több új cég jelenik meg a piacon, akik olcsón vállalják napelemes rendszerének telepítését, azonban nem végeznek megfelelő munkát és az általuk tervezett napelemes rendszer sem lesz a lehető leghatékonyabb. Ennek kiküszöbölésére összeírtuk a legfontosabb szempontokat, amit érdemes szem előtt tartani a napelemes cég kiválasztása során.

 

1.Hasonlítsa össze a napelemes rendszerek árait

Az egyik legfontosabb dolog a napelemes rendszer árainak összehasonlítása. Amikor a napelemes rendszer árait hasonlítjuk össze az elsődleges szempont, hogy az ugyanakkora teljesítményű rendszereket vegyünk alapul. Sokszor az ügyfeleink felteszik a kérdést, hogy más cég miért ajánl számukra olcsóbb napelemes rendszert. Minden esetben azt javasoljuk, hogy kérdezzenek rá a napelemes cégnél, hogy hány kW-os inverter van a csomagban és mekkora teljesítményű a napelemes rendszer. Nem szabad alapul venni a napelemes rendszerben található panelek számát hiszen a nagyobb darabszámmal rendelkező napelemes rendszer nem jelenti azt, hogy nagyobb teljesítmény is várható.

 

2.Megbízható napelem és inverter márkát válaszon

A megfelelő napelemek kiválasztásának érdekében először meg kell nézni a besorolását. A napelem paneleket az alábbi módon osztályozzák: Tier1, Tier2 és Tier3, a legjobb minőség a Tier 1-es besorolású napelem. Azt javasoljuk, hogy kizárólag a Tier 1-es napelem paneleket vegyék számításba annak ellenére, hogy drágábbak. Ennek oka egyszerű: a napelemekre legalább 25 év teljesítmény garanciát vállalnak a cégek, tehát az egyik legfontosabb tényező a megfelelő minőségű termék kiválasztása, hogy napelemes rendszere akár 25 év múlva is megfelelően működjön.  Ezen kívül fontos olyan gyártót választani, amely nagy valószínűséggel még mindig piacon lesz, így ha probléma merül fel napelemmel a garancia érvényesítése miatt tudjunk a céghez fordulni.

Ha sikerült megtalálni a megfelelő panelt szükséges megnézni az inverter ajánlatokat is. Jelenleg a piacon az egyik legmegbízhatóbb inverter az a Huawei, amely jellemzőiről az alábbi cikkünkben olvashat: Miért érdemes Huawei inverter választani napelemes rendszeréhez?  

Külön kiemelnénk, hogy a Huawei rendelkezik magyarországi kirendeltséggel, amely segítség lehet a garancia érvényesítésekkor.

 

3.Ellenőrizze a napelemes rendszert telepítő cég szakmaiságát

A napelemes rendszer telepítéséhez választott cég szakmai tudása éppolyan fontos, mint az Ön által kiválasztott napelem panelek és inverterek minősége. Érdeklődje meg a kiválasztott napelemes cég munkatársai végzettségét, amelyek közül a legáltalánosabb: villanyszerelő, napelem szerelő. Felhívjuk a figyelmüket, hogy hivatalosan napelemes rendszer telepítését villanyszerelő végzettséggel rendelkező szakember végezhet, erre az oklevélre épül a napelemes szerelő képzés. Ma Magyarországon ez sajnos sokszor nem teljesül a nem hatékony szabályozás miatt, pedig a napelemes rendszerek egyre népszerűbbé válásával időszerű lenne a szigorítás, csakúgy mint korábban a klímaszerelésnél.

Mivel a céget bízza meg azzal, hogy az Ön napelemes rendszere a legjobb teljesítményt hozza az év bármelyik szakában, egy rosszul kivitelezett vagy megtervezett rendszer súlyos energia veszteséggel járhat. 

A SolarGo-nál kizárólag szakképesítéssel rendelkező szakemberek végeznek felmérést, ezzel szemben a piacon jellemző, hogy sales-es kollégák adják el  a napelemes rendszert, akik nincsenek kapcsolatban az azt telepítő munkavállalókkal. Sajnos sokszor a helyszínen derül ki, hogy nem megvalósítható az, amit az ügyfélnek korábban ígértek.

A következő cikkünkben utána olvashat, hogyan zajlik az ingyenes, helyszíni felmérésünk.

 

4. 100.000 forinttal olcsóbb ajánlatot kaptam egy másik cégtől, érdemes őket választanom? - AC/DC oldali túlfeszültség levezető és tűzvédelmi kapcsoló hiánya

Ügyfeleinktől gyakran halljuk ezt a kérdést, hogy 100.000 forinttal olcsóbb ajánlatot kaptak egy másik cégtől. Ekkor szoktuk kérni, hogy érdeklődjék meg, hogy AC/DC oldali túlfeszültség levezetőt terveztek-e a rendszerbe. Ennek összege körülbelül 100.000 forint, azonban a naplemes rendszer biztonságos működéséhez elengedhetetlen. Kérjük, hogy minden alkalommal járjanak utána, egy ilyen beruházásnál ez elengedhtetlenül fontos és sajnos sokszor kispórolják a rendszer tervezésnél. A másik szempont, amire érdemes rákérdezni: egyes épületekbe szükséges tűzvédelmi kapcsoló, amely összege szintén 100.000 forint körül mozog. Ez valóban nem minden ingatlannál szükséges, azonban minden egyes alkalommal szükséges megvizsgálni a biztonságos működés érdekében. 

 

5. Nagy cég, növekvő profitorientáltság

Sokan inkább választanak nagyobb és biztonságosabb céget naplemes rendszerük megtervezéséhez, hiszen félnek attól, hogy a rendkívüli ütemben növekedő napelemes cégek között sok olyan kisebb cég van, amely ha bedől nem fogják tudni érvényesíteni a garanciájukat. Garanciális szempontból érdemes kiemelni, hogy a napelem gyártó cégek 20-30 év teljesítménygaranciát vállalnak a napelempanelre, míg az inverterre 10 év teljeskörű garanciát biztosítanak. A telepítőcéggel szembeni garancia, az általuk kivitelezett napelemes rendszerre vonatkozik, amely a SolarGo-nál 3 év. 

Érdemes kiküszöbölni a silányabb minőségű tartószerkezeteket és silányabb minőségű márkajelzés nélküli kínai napelempaneleket és érdemes megygyőződni, hogy a kiválasztott és kifizetett napelemes panel kerül a tetőnkre. 

 

6. Referencia

Minden alkalommal győzödjön meg a cég referenciamunkáinak valóságáról. Az internetről ingyenesen letöltött fényképekek nem minősülnek valós refrenciamunkának.

 

Amennyiben az Ön által kiválasztott cég a fent felsorolt kritériumoknak megfelel, Ön biztos lehet benne, hogy jól döntött. További kérdés esetén hívja kollégáinkat és állunk rendelkezésére telefonon és személyesen a felmerülő kérdések megválaszolásában. 

 

Kérdezzen tőlünk!

Amiben segíteni tudunk:

Napelemes rendszerek telepítése, napelemes rendszer tervezésével kapcsolatos szaktanácsadás, teljesítmény előrejelzés. ELMŰ, EON, NKM ügyintézés. Tájékoztatás támogatások, igénybe vehető kedvezményekről. Hálózati teljesítménybővítés, szabványosítás, érintésvédelem. Töltőállomás telepítése elektromos autókhoz. Hűtő-fűtő légtechnika, hőszivattyú.

Elfogad egy szakértői segítséget?

Kérjen tőlünk visszahívást!

Munkatársaink hamarosan visszahívják és minden kérdésére választ adnak.
Tájékoztatjuk a legjobb megoldásokról, elérhető támogatásokról és személyreszabott módon szolgáljuk ki.

Visszahívást kérek