Hazánkban egyre több háztartásban telepítenek napelemes rendszert. A legtöbb ember már tudja, hogy a napelemek áramot termelnek, és hogy villanyszámlájának lenullázása érdekében és a környezetvédelmet szem előtt tartva fektetnek be napelemes rendszerekbe.

 

Amennyiben jobban érdekli Önt, hogy hogyan működnek a napelemes rendszerek. Olvassa tovább cikkünket és minden kérdésre választ kap.

 

Hogyan alakítja árammá a napelem a napsugárzást?

A napelem számos fotovoltaikus elemet tartalmaz, amelyeket védőüveg borít és fémváz tart össze. A napelem angol neve "PV modul". Ezek a napelemek, jellemzően szilíciumból készülnek, amelyek szeletekből alkotnak egy egész napelem panelt. A működéséhez fotovoltaikus cellák elektromos teret hoznak létre. Hasonlóan a mágneses mezőhöz, amely az ellentétes pólusok miatt következik be. Minden napelemes panel celláinak van negatív és pozitív oldala. A negatív réteg extra elektronokkal rendelkezik, a pozitív réteg pedig helyet biztosít nekik. A villamos energia mozgatja az elektronokat, így ahhoz, hogy a napelem áramot termeljen, csak egy kis napsütésre van szüksége és az elektronok elkezdjenek mozogni, a negatív rétegből pozitív rétegbe áramlanak és elkezdődik az áramtermelés. A napból érkező foton energiája lazítja az elektronokat a napelemes panelban, ami azt jelenti, hogy az áram áramlik és termel a napelemes rendszer. Ezt nevezzük fotovoltaikus effektusnak.

 

Hogyan lesz felhasználható áram a napelemes rendszerből?

 A napelemek egyenáramú (DC) áramot termelnek, de az otthonainkban elhasznált áram az a váltakozó áram (AC). Erre probléma a megoldása egy inverter. Ez a berendezés elengedhetetlen darabja a napelemes rendszereknek, mivel az inverter átalakítja az egyenáramot váltakozó árammá. Az inverterek sokféle márkában és méretben kaphatóak, amelynek meghatározó szerepe van a napelemes rendszerünk termelésében, ezért fontos a döntést egy szakemberre bízni. Egy rosszul megválasztott inverter akár a termelés rovására is mehet. Az invertereknek két fő típusa van az optimalizált és a string inverterek, erről részletsebben az alábbi cikkünkben tud olvasni. 

 

Mit mutat a napelem panelek teljesítménye?

 A napelemek teljesítmény besorolása azt mutatja, hogy milyen mennyiségben hasznosítja a napenergiát a panel és mennyi áramot termel az otthonának. Minél nagyobb a napelem panel teljesítménye, annál kisebb tető felületre lesz szükség ahhoz, hogy a napelemes rendszere megtermelje az otthonának szükséges áramot. Néhányan, a nagyobb hatékonyságú paneleket a jobb minőséghez kötik, tévesen. A nagy teljesítmény azt jelenti, hogy a napelemes rendszerének kevesebb panelszámra lesz szüksége, ugyanannyi áram előállításához. Ezért akik kevesebb tetőfelülettel rendelkeznek, azoknál indokolt nagyobb teljesítményű paneleket választani, hogy növelje a napelemes rendszer által megtermelt áramot.

 

Hogyan történik a napelemes rendszer által termelt áram elszámolása?

Aki napelemes rendszert telepít az otthonára az ingyen használhatja a villamos hálózatot, úgymond energiatárolóként. Nem szükséges plusz akkumulátorokba beruházni és abban tárolni a megtermelt energiát mivel a túltermelt mennyiséget nyáron visszatáplálhatja a hálózatba. Télen pedig hálózatból vételezheti a nyáron megtermelt plusz áramot, így tehát a közüzemi villamos hálózatok egyfajta tárolóként működnek a napelemes rendszerek mellett. Ez alapján mindegy melyik évszakban mennyi energiát termel napelemes rendszere. Az éves szaldó elszámolásnak köszönhetően, egy éven belül megtermelt áramot, bármikor felhasználhatja többlet költség nélkül, tehát emiatt nem lesz probléma ha rendszere télen kevesebb áramot termel. Röviden ennek a rendszernek köszönhetően, mindegy melyik évszakban mennyi energiát termelünk. A szaldó elszámolás 2023 végén szűnik meg, az újonnan megkötött szerződésekre a bruttó elszámolás vonatkozik.  Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint az új rendszer "a hálózatból vételezett energia árát az ellátási szerződés szerint számolják el, az lakossági fogyasztóknál tehát az egyetemes szolgáltatás egységárával egyezhet meg. A 2024 előtt kötött napelemes szerződések maradnak a régi szaldó elszámolásban, amíg nem kerül sor az inverter cseréjére és nincs szükség új szerződést kötni az áramszolgáltatóval.

 

Most, hogy már tudja a napelemes rendszer működését, bátran tegye fel kérdéseit vagy kérjen előzetes árajánlatot a SolarGo csapatától!

 

Kérdezzen tőlünk!

Amiben segíteni tudunk:

Napelemes rendszerek telepítése, napelemes rendszer tervezésével kapcsolatos szaktanácsadás, teljesítmény előrejelzés. ELMŰ, EON, NKM ügyintézés. Tájékoztatás támogatások, igénybe vehető kedvezményekről. Hálózati teljesítménybővítés, szabványosítás, érintésvédelem. Töltőállomás telepítése elektromos autókhoz. Hűtő-fűtő légtechnika, hőszivattyú.

Elfogad egy szakértői segítséget?

Kérjen tőlünk visszahívást!

Munkatársaink hamarosan visszahívják és minden kérdésére választ adnak.
Tájékoztatjuk a legjobb megoldásokról, elérhető támogatásokról és személyreszabott módon szolgáljuk ki.

Visszahívást kérek

Rólunk mondták: