Napelem telepítés mellett letenni a voksunkat nem kis döntés, viszont hihetetlenül megéri. De mégis milyen költségekkel kell számolnunk akkor, ha erre a beruházásra adjuk a fejünket? Cikkünkben összeszedtük:

Napelem telepítés előtt

Meglepően sokféle tétellel kell számolnunk akkor, ha napelem telepítés mellett döntünk, konkrét összeget azonban egy esetben sem lehet mondani erre a folyamatra, hiszen a napelemes rendszerek ára a telepítés körülményeiből, a szükséges teljesítményből és a panelek számából tevődik össze. Nincs két ugyan olyan otthon, akárcsak két ugyan olyan napelemes rendszer sem, ezért a telepítés előtt elengedhetetlen a helyszín felmérése a szakembereknek, ezek után pedig egyedi árajánlat kérése. Utóbbi függeni fog otthonunk elhelyezkedésétől, éves energiafogyasztásunktól és a környezeti tényezőktől is.

Napelem telepítés költségeinek felépítése

Miből is áll össze tulajdonképpen a napelem telepítés költsége? Ahány szolgáltató, annyi fajta konstrukciót találunk, azonban, ha napelemes rendszer telepítésére adjuk a fejünket, annak árát leginkább a rendszer teljesítménye fogja megadni.  A napelem telepítés költségeibe beletartozik a tartószerkezet ára, mely nélkül, akárcsak ahogy a nevéből is ered, nem lesz semmivel sem tartva napelemünk, így elengedhetetlen része a folyamatnak. Ennek ára szintén a teljesítménytől függ, hiszen minél több panelre van szükség, annál több tartószerkezet jár vele. A napelemes rendszerekből kihagyhatatlan az inverter, mely átalakítja a megtermelt egyenáramot váltóárammá, illetve számolni kell még a 2017 óta bevezetésre került elosztói teljesítménydíjjal is, melyet csak 4 kW feletti teljesítményű napelemek után kell fizetni.

Mi befolyásolja az inverter árát a napelem telepítés során?

Ha napelem telepítés van terítéken, akkor az inverter fogja adni napelemünk szívét. Ennek árát alapvetően a teljesítmény határozza meg, emiatt pedig érdemes olyan invertert választani, ami lehetséges növekvő fogyasztás esetén a pluszban telepített napelemmodulok teljesítményét is tudja követni. Lehet, hogy első hallásra nem hangzik annak, de egyszerűbb és gazdaságosabb nagyobb teljesítményű inverter mellett letenni a voksunkat már a legelső percekben azért, hogyha bővítésre kerül sor, ne kelljen újra véghezvinni a telepítési és engedélyeztetési folyamatot.

Egyéb árak a napelem telepítés során

A fent felsorolt elem mellett számolni kell a tűzeseti leválasztó kapcsolóval is, mely eszköz, habár nem minden esetben szükséges, de ha a terület felmérése után a szakemberek indokoltnak tartják, akkor indokolt a beszerelése. Figyelembe kell még venni napelem telepítés során a DC nyomvonal hosszát, mely néhány szolgáltatónál befolyásolja az összköltséget, akárcsak az AC nyomvonal hossza. Plusz költségek még a pályázati adminisztráció díja akkor, ha napelemes rendszerünk telepítését pályázati úton szeretnénk megoldani, illetve az engedélyezés bónuszköltsége sincs ingyen, hiszen saját villamosenergia-termelő berendezés beépítése esetén fizetni kell. Akárcsak a belső hálózat kialakításának költségét, ami egy jelentősebb kiadás, viszont ez lakossági terjedelemben nem szokott jellemző lenni, így ezzel magáncélú napelem telepítés során nem kell számolni.

Kérdezzen tőlünk!

Amiben segíteni tudunk:

Napelemes rendszerek telepítése, napelemes rendszer tervezésével kapcsolatos szaktanácsadás, teljesítmény előrejelzés. ELMŰ, EON, NKM ügyintézés. Tájékoztatás támogatások, igénybe vehető kedvezményekről. Hálózati teljesítménybővítés, szabványosítás, érintésvédelem. Töltőállomás telepítése elektromos autókhoz. Hűtő-fűtő légtechnika, hőszivattyú.

Elfogad egy szakértői segítséget?

Kérjen tőlünk visszahívást!

Munkatársaink hamarosan visszahívják és minden kérdésére választ adnak.
Tájékoztatjuk a legjobb megoldásokról, elérhető támogatásokról és személyreszabott módon szolgáljuk ki.

Visszahívást kérek