Az otthonának energiaigénye 100%-ban kiváltható napelemes rendszerrel. De ehhez szükséges néhány tényezőt figyelembe venni.

 

Először meg kell állapítani, hogy mennyi energiát használ el évente, majd figyelembe kell venni a rendelkezésre álló feltétleket. Ezek a tényezők ismeretében meg lehet határozni, hogy mekkora rendelkezésre álló terület van napelemes rendszerének telepítésére és mekkora rendszerbe szükséges befektetni.

 

Honnan lehet tudni, hogy mekkora napelemes rendszert szükséges telepítenie?

 

A villanyszámlájának lenullázása érdekében először meg kell határozni az éves elhasznált kWh-át. A legegyszerűbb módszer erre, ha megnézi a korábbi villanyszámláján az Ön által elhasznált kWh-át. Célszerű olyan hónapot választani, amikor viszonylag sokat tartózkodtak otthon. Elég sok olyan változó van, amelyet napelemes telepítő csapatnak figyelembe kell vennie, mivel a felhasznált villamos energia mennyiségé hónapról hónapra más lehet.  Tavasszal és ősszel a háztartások kevesebb áramot használnak el. Mint például egy forró nyári napon, amikor egész nap használják a légkondicionálót. Független attól, hogy hol lakik, a napelemes rendszere nyáron sokkal több áramot fog termelni, mint télen. A napelemes rendszer telepítője és tervezője ezeket az adatokat figyelembe vételével szükséges kiválasztania a megfelelő rendszert.

 

Hova érdemes telepíteni a napelemes rendszereket?

 

Az első és legfontosabb, hogy olyan helyre telepítsük napelemes rendszerét ahol folyamatosan éri a napsugárzás. A napelemeket általában a tetőre telepítik, azonban ha a házának a teteje nem megfelelő a napelemes rendszer telepítésre, akkor lehet szó a földre telepítésről is. Nem minden tető alkalmas napelemes rendszerek telepítésére, mivel lehet, hogy nincs elegendő felület, nem jó a tájolás vagy árnyékos, így romolhat a napelemek termelése. A földre telepített napelemes rendszer egyik fő előnye, hogy pontosan déli irányba a legmegfelelőbb dőlés szögbe lehet elhelyezni a paneleket.

 

Hogyan működik a szaldó elszámolás?

 

Ez az óra ellentétes irányban forog, így amikor a háztartás nem használja fel a tetőn keletkező áramot akkor visszatáplálja azt a nagy központi hálózatba. A szaldós elszámolás lényege, hogy évente egy alkalommal olvassa le a szolgáltató a kétirányú mérőórát. Ha az előző évben többet fogyasztottunk, mint termeltünk, akkor ki kell fizetnünk a többletfogyasztást, ha azonban a termelés volt több akkor az áramszolgáltató köteles fizetni részünkre. A ma használt éves szaldós rendszerben jellemzően az áram ára nagyjából 38 Ft, és amit feltáplálunk a rendszerbe, azt az áramszolgáltató egyharmad  áron veszi meg tőlünk mint amennyiért mi vásároljuk ezt vissza amikor nem termel a rendszerünk.

 

Hogyan értelmezzük a bruttó elszámolást?

 

A szaldóelszámolás azonban 2023 végén megszűnik, és helyette az újonnan megkötött szerződésekre a bruttó elszámolás jön. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint az új rendszerben “a hálózatból vételezett energia árát az ellátási szerződés szerint számolják el, a lakossági fogyasztóknál tehát az egyetemes szolgáltatás egységárával egyezhet meg. A napelemes termelő által a hálózatba táplált energia átvételi árát szintén a későbbiekben szabják majd meg.” Ez azt jelenti, hogy ezen túl nem éves egyenleggel számolnak majd, hanem külön-külön nézik majd a termelést és a fogyasztást. A bruttó elszámolás lényege, hogy nem az adott időszakban vételezett és visszatöltött energia különbségével számolnak majd el, hanem külön határozzák meg a napelemes termelő által a hálózatból vásárolt és az általa megtermelt, hálózatba visszatöltött azonnal el nem fogyasztott energia egységárát. Ez a támogatásnak tekinthető rendszer nem tartható fenn örökké és jogosan merülhet fel a kérdés, hogy indokolt-e ennek a kényelmes megoldásnak az ingyenessége, azonban jó hír, hogy a várakozások szerint a 2023 december 31-ig telepített rendszerek továbbra is megőrzik a szaldós elszámolásra megszerzett jogot!

Sokakban felmerül a kérdés, hogy meddig szükséges kihasználni az Otthonfelújítási Pályázatot, hogy még a szaldóelszámolás vonatkozzon rájuk, ez a dátum 2021. június 30-a. Ha még ezelőtt szeretné telepíteni napelemes rendszerét, a SolarGo csapata áll rendelkezésre a mielőbbi ügyintézés és telepítés céljából! 

 

 

Kérdezzen tőlünk!

Amiben segíteni tudunk:

Napelemes rendszerek telepítése, napelemes rendszer tervezésével kapcsolatos szaktanácsadás, teljesítmény előrejelzés. ELMŰ, EON, NKM ügyintézés. Tájékoztatás támogatások, igénybe vehető kedvezményekről. Hálózati teljesítménybővítés, szabványosítás, érintésvédelem. Töltőállomás telepítése elektromos autókhoz. Hűtő-fűtő légtechnika, hőszivattyú.

Elfogad egy szakértői segítséget?

Kérjen tőlünk visszahívást!

Munkatársaink hamarosan visszahívják és minden kérdésére választ adnak.
Tájékoztatjuk a legjobb megoldásokról, elérhető támogatásokról és személyreszabott módon szolgáljuk ki.

Visszahívást kérek

Rólunk mondták: