A napelem egy fotovillamos elem, ami képes a Nap sugárzási energiáját átalakítani villamos energiává. Ezt az energiát akkumulátorokban tárolják vagy pedig hálózatba táplálják. Egy régen gyártott napelemes rendszer csak 1-4%-os hatásfokkal működött. Egy mai, lakosság számára elérhető árú napelemes rendszer akár 18-19%-os hatásfokkal is tud működni.

A napelemes rendszer részei – Az inverter

Egy napelemes rendszer 12 vagy 24 Volt feszültségű egyenáram előállítására képes. A napelemes rendszer beszerelése során szükség van áram átalakító modulra, hogy váltakozó árammá lehessen alakítani. Ezt a modult hívják inverternek. Az inverter egy elengedhetetlen része a napelemnek, amiből már olyan modern változatot is választhatunk, amiknek hatékonysága monitorozható wi-fis összeköttetéssel a számítógépen vagy okostelefonon.

A napelemes rendszer tartószerkezete

A napelemes rendszer tartószerkezete nem látható, mégis nagyon fontos része a napelemnek. Ezáltal tartósan marad a tetőn, akár 30 éven át biztonságban tudhatjuk a tetőszerkezeten.

A napelemes rendszer kábelei és szerelési anyagai

A kábelek apró kis dolgok a napelemes rendszer beszerelés során, mégis nagyon fontosak. Ezek, valamint az elektromos szerelési anyagok fontos, hogy UV-állóak legyenek.

Ad-vesz mérőóra a napelemes rendszer hatékonyságának maximalizálásához

A hagyományos fogyasztásmérők nem alkalmasak az energia mérésére, ami a hálózatba van visszatáplálva, ezért szükség van egy speciális mérőórára a napelemes rendszer beépítése során. Ezt a villamosenergia szolgáltató szereli be. Ez az „ad-vesz” fogyasztásmérő jegyzi a hálózatból vételezett és a hálózatba táplált energiát.

Kérdezzen tőlünk!

Amiben segíteni tudunk:

Napelemes rendszerek telepítése, napelemes rendszer tervezésével kapcsolatos szaktanácsadás, teljesítmény előrejelzés. ELMŰ, EON, NKM ügyintézés. Tájékoztatás támogatások, igénybe vehető kedvezményekről. Hálózati teljesítménybővítés, szabványosítás, érintésvédelem. Töltőállomás telepítése elektromos autókhoz. Hűtő-fűtő légtechnika, hőszivattyú.

Elfogad egy szakértői segítséget?

Kérjen tőlünk visszahívást!

Munkatársaink hamarosan visszahívják és minden kérdésére választ adnak.
Tájékoztatjuk a legjobb megoldásokról, elérhető támogatásokról és személyreszabott módon szolgáljuk ki.

Visszahívást kérek