Ahhoz, hogy mindenki ki tudja választani a napelemes rendszer számára legmegfelelőbb fajtáját, a körültekintés ebben a témában elsődleges. Épp ezért fontos, hogy megértsük, hogyan is működik ez a meglehetősen költséghatékony rendszer.

Fotovoltavikus rendszer, a napelemes rendszer „csúnya szava”

A fenti, meglehetősen furcsa és szinte káromkodásra emlékeztető kifejezés gyakorlatilag a napelemes rendszer mivoltát takarja, mely három fázisból épül fel. Elsőként külön-külön álló napelemek összegyűjtik a napból érkező fényt, másodjára ezt egyenáram formájában vezetéken keresztül az inverterbe érkezik, mely végezetül átalakul a háztartásokban is felhasználható árammá. Azért, hogy a pluszban termelt áramot fel tudjuk tölteni a rendszerbe, az inverterből elektromos hálózatra kötjük, hogy télen és este, illetve a legrosszabb időjárásban is megfelelő mennyiségű áramot érhessünk el.

A napelemes rendszer lényege

A fent említett fotovoltaikus rendszer gyakorlatilag egy olyan eszköz, mely villamos generátor szerepet vesz fel akkor, ha napfény éri. Fajátját tekintve több is létezik, bár 1954-es feltalálása óta a szilíciumon alapuló rendszerek a legelterjedtebbek. Emberi nyelven tehát, a napelemes rendszer nem mást, mint a fényt, azaz a nap energiáját villamos energiává alakító eszköz. Ennek az egyszerűnek tűnő, ámde annál komplexebb folyamatnak három lépése van, melyek nélkül nem mehet végbe az napfénnyel történő áramtermelés.

A napelemes rendszer működése 3 lépésben

A napelemes rendszer első lépésként a nap energiáját hasznosítja úgy, hogy a háztatőre, falra, földre, háztatőre felhelyezett panelek aktiválják a Napból érkező fénysugarakat. Ez nem mehet végbe a panelekben található töltés, és a panelek anyaga nélkül, melyek félvezető szilíciumból készülnek. Azért ebből az anyagból, mert ez egy tartós, strapabíró anyag, mely tulajdonságainak köszönhetően időtálló, évtizedes működést tesz lehetővé. Második lépésként ezen panelek a negatív és pozitív töltéseket semlegesítik, de közben a Napból érkező fény, illetve a bennük található fotonok hatására feszültséget, elektromos mezőt generálnak. A mozgó töltések pedig feszültséget generálnak, melyek ennek köszönhetően feszültséget vezetnek a külső áramkörbe: így létrejön az egyenáram. Ahhoz pedig, hogy egyenáramból váltóáram, azaz felhasználható napenergia legyen, inverter rendszerbe iktatásra van szükség, mely szenzorok segítségével jön létre.

A napelemes rendszer hatásfoka

A tapasztalatok azt mutatják, hogy déli fekvésű helyen lehet a legjobban kiaknázni napelemes rendszerünket, illetve akkor, ha a panelek dőlésszöge 35 fokos, és nem keresztezik őket egyetlen egy árnyékoló tényező sem. Ezen tulajdonságok persze ritkán járnak együtt, ez viszont nem azt jelenti, hogy nem fognak áramot termelni a telepített napelemes panelek. Csak azért viszont, hogy a napelemes rendszer 100 százalékos hatást tudjon generálni, nem biztos, hogy megéri plusz tartószerkezetre, vagy akár az egész tetőszerkezet átépítésére költeni, hiszen a költség jóval nagyobb lesz, mint amennyi elenyésző, alig pár százalékos áramot veszít a megrendelő akkor, ha nem klappol minden tökéletesen a napelemes rendszer felállításakor.

Kérdezzen tőlünk!

Amiben segíteni tudunk:

Napelemes rendszerek telepítése, napelemes rendszer tervezésével kapcsolatos szaktanácsadás, teljesítmény előrejelzés. ELMŰ, EON, NKM ügyintézés. Tájékoztatás támogatások, igénybe vehető kedvezményekről. Hálózati teljesítménybővítés, szabványosítás, érintésvédelem. Töltőállomás telepítése elektromos autókhoz. Hűtő-fűtő légtechnika, hőszivattyú.

Elfogad egy szakértői segítséget?

Kérjen tőlünk visszahívást!

Munkatársaink hamarosan visszahívják és minden kérdésére választ adnak.
Tájékoztatjuk a legjobb megoldásokról, elérhető támogatásokról és személyreszabott módon szolgáljuk ki.

Visszahívást kérek