A napelemes rendszer működése révén úgy állíthatjuk elő a háztartásunkhoz vagy akár elektromos autónk töltéséhez szükséges áramot, hogy közben a fenntartható fejlődéshez is hozzájárulunk.

A napelemes rendszer működése – A fenntartható fejlődésért

Ha napelemes rendszer telepítésén gondolkozunk, tudnunk kell, hogy ezzel a fenntartható fejlődéshez is hozzájárulhatunk. Ez egy olyan fejlődési folyamat, amely a jelenbéli szükségleteket anélkül képes kielégíteni, hogy azzal csökkentené a következő generációk lehetőségeit a saját szükségleteik lefedésére. A fenntartható fejlődés legfőbb alapelvei között szerepel az is, hogy bármit is termeljünk ki a környezetből, az semmiképpen sem haladhatja meg a környezet újratermelő funkcióját. Ennek az alapelvnek pedig egy napelemes rendszer működtetése tökéletesen eleget tesz, hiszen az általa felhasznált napenergia az egyik legfontosabb megújuló energia.

A napelemes rendszer működése – A napenergia legfontosabb tudnivalói

A napenergia felhasználása nemcsak azért kiemelt fontosságú, mert ezáltal egy egészségesebb, élhetőbb bolygót tudunk az utánunk következő generációkra hagyományozni, hanem azért is, mert így az energiafogyasztással járó kiadásainkat is jelentős mértékben csökkenthetjük. A napelemes rendszer működése által felhasznált napenergiából kitermelt áram ugyanis tökéletesen kielégíti a háztartás szükségleteit, de akár elektromos autónkat is tölthetjük vele.

A napelemes rendszer működése – A hatásfok fontossága

A napelemes rendszer működése nagymértékben függ a rendszer hatásfokától, amely azt hivatott megmutatni, hogy a napelemes rendszer milyen hatékonyan képes a napfényből elektromos áramot termelni. A napelemes rendszer hatásfokát azonban bizonyos tényezők befolyásolhatják. Ilyen például a tetőnk tájolása és dőlésszöge, a házunk földrajzi régiójának éghajlata, de az olyan speciális körülményeket is figyelembe kell vennünk, mint egy árnyékot vető fa vagy villanyoszlop. Egy modernebb napelemes rendszer persze szerencsére valamennyire képes lecsökkenteni ezeknek a tényezőknek a káros hatásait.

A napelemes rendszer működése – Az áramtermelés folyamata

A napelemes rendszer a napsütéses időszakokban magába szívja a Nap sugarait, majd elektromos árammá alakítja át őket. Így keletkezik az egyenáram, mely még nem alkalmas háztartásbeli felhasználásra, ám egy inverter segítségével könnyen transzformálható az ideális feszültségű és frekvenciájú villamos energiává, azaz az elektromos eszközeink működtetésére immár alkalmas váltóárammá.

Kérdezzen tőlünk!

Amiben segíteni tudunk:

Napelemes rendszerek telepítése, napelemes rendszer tervezésével kapcsolatos szaktanácsadás, teljesítmény előrejelzés. ELMŰ, EON, NKM ügyintézés. Tájékoztatás támogatások, igénybe vehető kedvezményekről. Hálózati teljesítménybővítés, szabványosítás, érintésvédelem. Töltőállomás telepítése elektromos autókhoz. Hűtő-fűtő légtechnika, hőszivattyú.

Elfogad egy szakértői segítséget?

Kérjen tőlünk visszahívást!

Munkatársaink hamarosan visszahívják és minden kérdésére választ adnak.
Tájékoztatjuk a legjobb megoldásokról, elérhető támogatásokról és személyreszabott módon szolgáljuk ki.

Visszahívást kérek