Egy napelemes rendszer bővíthetősége elsősorban az invertertől, az optimalizáltságtól és a ki nem használt tetőfelülettől függ.

Mikor van szükség a napelemes rendszer kibővítésére?

Egy családi házra telepített napelemes rendszer elemi célja, hogy az átlagos energiafogyasztásunkat lefedje, azonban előállhatnak olyan tényezők, amik miatt bővíteni kell a rendszeren. Ilyen például az az eset, ha a napelemet egy klímaberendezéssel kombinálnánk, ha elektromos autóra cserélnénk járművünket, és olykor pusztán csak arról van szó, hogy több energiát kezd el felemészteni a házunk. Ha ezek közül bármelyik – vagy éppen mindegyik – bekövetkezik, három szempontot kell figyelembe venni a napelemes rendszer kibővítéséhez.

A napelemes rendszer kibővítésének elsődleges szempontja: az inverter kérdése

A napelemes rendszer kibővítését nagyban meghatározza, hogy a telepítés során az inverter hozzá lett-e méretezve egy későbbi, esetleges bővítéshez. Amennyiben nem, úgy az új napelemek mellé új inverterre is szükségünk lesz, ez pedig némileg megdobhatja a költségeinket. Érdemes tehát már a kezdeti telepítésnél úgy tervezni az inverterrel, hogy később ne jelentsen gondot egy efféle változás.

A napelemes rendszer kibővítésének második szempontja: az optimalizáló kérdése

A napelemes rendszer bővítése az optimalizáltságtól is nagymértékben függ. A napelemes rendszer egyes napelempaneljei úgynevezett stringekre vannak kötve, melyekből egy darab nagyjából húsz panelt bír el. Ezeket érdemes még megtámogatni egy optimalizálóval, mely rendeltetése szerint megakadályozza, hogy az egy stringen lévő panelek teljesítménye visszaszoruljon, ha valamilyen külső körülmény miatt az egyik napelem nem tud megfelelően funkcionálni. Míg egy optimalizált napelemes rendszer esetében a bővítés lebonyolítása viszonylag egyszerűnek nevezhető, a részlegesen vagy egyáltalán nem optimalizált rendszereknél már merülhetnek fel akadályok.

A napelemes rendszer kibővítésének harmadik szempontja: a ki nem használt tetőfelület kérdése

A napelemes rendszer kibővíthetőséget és annak mikéntjét az is meghatározza, hogy fellelhető-e még szabad felület a tetőnkön, ahova újabb napelempanelek kerülhetnének. Ha még bőven helyezkedhetünk a tetőn, nincs probléma, ám ha nem elég a kihasználatlan felület, kénytelenek leszünk máshova, például egy máshogyan, a napelemes rendszer szempontjából kedvezőtlenebbül tájolt tetőre terjeszkedni. Ez azonban azzal jár, hogy párhuzamosan az optimalizálást is el kell majd intéznünk, hogy az energiatermelés szempontjából megérje a bővítés.

Kérdezzen tőlünk!

Amiben segíteni tudunk:

Napelemes rendszerek telepítése, napelemes rendszer tervezésével kapcsolatos szaktanácsadás, teljesítmény előrejelzés. ELMŰ, EON, NKM ügyintézés. Tájékoztatás támogatások, igénybe vehető kedvezményekről. Hálózati teljesítménybővítés, szabványosítás, érintésvédelem. Töltőállomás telepítése elektromos autókhoz. Hűtő-fűtő légtechnika, hőszivattyú.

Elfogad egy szakértői segítséget?

Kérjen tőlünk visszahívást!

Munkatársaink hamarosan visszahívják és minden kérdésére választ adnak.
Tájékoztatjuk a legjobb megoldásokról, elérhető támogatásokról és személyreszabott módon szolgáljuk ki.

Visszahívást kérek