Aki napelemes rendszer mellett teszi le a voksát, egy időtálló, minőségi és pénztárcabarát energiaforrást választ. Azt viszont kevesen tudják, hogy hogyan kell elvégezni a karbantartásukat. Cikkünkben ezt a folyamatot mutatjuk be:

Tiszta napelemes rendszer a tiszta energiáért

Mint mindenki, mi is tiszta otthonban, tiszta autóban, tiszta környezetben érezzük jól magunkat, sőt, a munkánkat is akkor tudjuk ellátni hatékonyan, ha a környezetünk megfelelő hozzá. A napelemes rendszer sem működik másként, mint jómagunk: ha gondoskodunk róla, azt meghálálja. Épp ezért időszakonként minden napelemes rendszernek szüksége van egy kis tisztításra, melyet érdemes alaposan és precízen elvégezni azért, hogy ez a szenzitív, komplex rendszer nehogy véletlenül sérüljön egy-egy ilyen folyamat során.

Precizitás a tiszta napelemes rendszer jegyében

Mindenki találkozott már napelemes rendszerrel, melyeken tökéletesen kivehetőek azon panelek, amelyeknek köszönhető az időtlen, tiszta zöldenergia, amit a napelemes rendszerek számunkra adni képesek. Ezen panelek ugyan úgy vannak megtervezve, hogy sok-sok éven át el tudják látni a rájuk bízott feladatot, ám időtállóságuk és strapabíróságuk segítség nélkül nem tud fennmaradni. A napelemes rendszer nagyon hálás a karbantartásért, mellyel, ha nem szeretnénk bíbelődni, felfogadhatunk szakembert is a feladatra. De akárhogy is, ezt a munkafolyamatot nem szabad megspórolni, hiszen gondoljunk bele, a napelemes rendszert mekkora mértékben és rendszerességgel éri az időjárási viszontagságok tömkelege.

Miért fontos a napelemes rendszer tisztítása?

Összefoglalva: azért, mint mindennek a tisztítása környezetünkben. Hiszen, ha a porszívót is megtisztítjuk egy-egy használat után, akkor napelemünket, melynek minden áramkörre kötött eszközünk működését köszönhetjük, miért ne tennénk? A napelemes rendszer minden nap minden percében ki van téve az időjárási és éghajlati viszonyoknak, melyek közül, például a por lerakódása nagy mértékben csökkenteni tudja napelemünk teljesítményét. De ilyen probléma lehet még egy viharos őszi nap után a falevélhalmok, vagy a madárürülék, melyek letakarítása nélkül a napelemes rendszer akár 5%-os teljesítménycsökkenést is vonzhat maga után.

Tanácsok a napelemes rendszer karbantartására

Napelemes rendszer karbantartása esetén először is fel kell mérnünk, hogy a rendszer mekkora, valamint hol helyezkedik el. Erre azért van szükség, mert például egy városi vagy falusi napelemes rendszer telepítése után elég csak 1-2 évente elvégezni a takarítást, hiszen a környező házak és épületek nagymértékben felfogják a port és a szennyeződéseket. Ha olyan házról beszélünk, mely a város szélén, vagy esetleg mezőgazdasági területen van, szükséges nagyobb rendszerességgel elvégezni a karbantartását. A folyamat előtt mindenképpen tájékozódjunk a gyártóknál, hogy milyen eszközzel és anyaggal lehet az általuk telepített napelemet tisztítani. Az szinte általános, hogy maró hatású anyaggal és folyékony mosószerrel tisztítani tilos, akárcsak nagynyomású mosóval, gőzkefével vagy dörzskefével. A karcolódás elkerülése miatt kaparni sem tanácsos a napelemünket akkor sem, ha a szennyeződés már rászáradt. Erre a célra ugyanis számos speciális tisztítószer és eszköz kapható, melyet bármelyik boltban beszerezhetünk azért, hogy napelemünk még évtizedeken át teljes pompájában és hatékonyságában tündökölhessen.

Kérdezzen tőlünk!

Amiben segíteni tudunk:

Napelemes rendszerek telepítése, napelemes rendszer tervezésével kapcsolatos szaktanácsadás, teljesítmény előrejelzés. ELMŰ, EON, NKM ügyintézés. Tájékoztatás támogatások, igénybe vehető kedvezményekről. Hálózati teljesítménybővítés, szabványosítás, érintésvédelem. Töltőállomás telepítése elektromos autókhoz. Hűtő-fűtő légtechnika, hőszivattyú.

Elfogad egy szakértői segítséget?

Kérjen tőlünk visszahívást!

Munkatársaink hamarosan visszahívják és minden kérdésére választ adnak.
Tájékoztatjuk a legjobb megoldásokról, elérhető támogatásokról és személyreszabott módon szolgáljuk ki.

Visszahívást kérek