Amennyiben napelem rendszer beépítését tervezzük új otthonunkba, érdemes már a ház megtervezésekor több szempontot figyelembe venni.

 A házat is a napelem rendszer kialakításához kell tervezni

A ház tervezésekor fontos, hogy a napelemhez megfelelő tájolású legyen az ingatlan, valamint a tető mérete és dőlésszöge is ideális legyen a napelem számára. A legideálisabb, a napelem rendszer kivitelezéséhez, ha minél kevésbé tagolt a tető. Így maximális helykihasználással beépíthető a napelem, és esztétikusabb látványt is nyújt.

 

Milyen szempontokat kell figyelembe venni a napelem rendszer tervezéséhez?

Anyagban érdemes tetőcserepet választani. A pala bármelyik formája nem megfelelő a napelem rendszer kialakításához. Az is szempont még, hogy ne legyen a közelben semmilyen árnyékoló tényező, például egy fa, egy oszlop vagy akár a szomszéd háza, így tudakoljuk meg azt is, hogy a szomszédban nem terveznek-e valami féle átalakítást. Mikor a kertet tervezzük, akkor is érdemes úgy ültetni, hogy ne nőjenek olyan nagyra a növények, hogy árnyékolhassanak.

 

A napelem rendszer méretezése

A napelem rendszer kiépítésénél a pontos fogyasztást csak megsaccolni lehet. Ehhez érdemes átgondolni, hogy mikkel fogyasztunk áramot, és kb. milyen rendszerességgel és funkcióval használjuk azt. Ha esetleg tervben van egy új gép, annak fogyasztását is kalkuláljuk bele. A szakemberekkel osszunk meg mindent. Érdemes bővíthető rendszert kiépíteni, hiszen ha egy idő után látjuk az átlagfogyasztást, külön engedélyeztetés és inverter csere nélkül bővíthető további panelekkel a napelem rendszer.

 
A napelem rendszer kivitelezése

Az inverter helyét célszerű előre meghatározni és a falban elvezetni kábeleit, így nem utólag kell elrejtenünk azokat. Ebben a szakember segítségére van. Ahhoz, hogy a munka gyorsabban haladjon, érdemes már az építkezés során elindítani az engedélyezést, ami nagyjából 3 hónap, így mire beköltözünk, már termelhessen a napelem rendszer. Ehhez a végleges mérőóra beszerelése is szükséges. Ez úgy működik, hogy amíg nem jelentik készre a napelemes rendszert, addig egy hagyományos villanyórát szerelnek be, majd ezt cserélik ad-vesz mérőre. A napelemes rendszer kiépítése átlagosan 1-2 napot vesz igénybe.

Kérdezzen tőlünk!

Amiben segíteni tudunk:

Napelemes rendszerek telepítése, napelemes rendszer tervezésével kapcsolatos szaktanácsadás, teljesítmény előrejelzés. ELMŰ, EON, NKM ügyintézés. Tájékoztatás támogatások, igénybe vehető kedvezményekről. Hálózati teljesítménybővítés, szabványosítás, érintésvédelem. Töltőállomás telepítése elektromos autókhoz. Hűtő-fűtő légtechnika, hőszivattyú.

Elfogad egy szakértői segítséget?

Kérjen tőlünk visszahívást!

Munkatársaink hamarosan visszahívják és minden kérdésére választ adnak.
Tájékoztatjuk a legjobb megoldásokról, elérhető támogatásokról és személyreszabott módon szolgáljuk ki.

Visszahívást kérek

Rólunk mondták: