A napelem gyártás egy innovatív megoldás az áramtermeléshez. Miben fejlődött?

Mi az a napelem?

A napelem egy fotovoltaikus elem, ami a Nap azon sugárzási energiáját alakítja át villamosenergiává, ami a Földre érkezik. Az átalakítás után a keletkezett áramot a rendszer akkumulátorban vagy hálózatban is táplálhatja. A napelemek hatásfoka rengeteget, kb. 18-19%-ot javult az utóbbi 60 évben. Napelem kiválasztásnál nem csak a kedvező ár, de a minőség is fontos.

 

A napelem anyaga

Az első kristályos napelem 1954-ben készült hosszú élettartamú, szilícium félvezető réteggel bevonva. Ezek hatásfoka 1-4%-kal volt alacsonyabb a maiakénál. Azóta létezik monokristályos napelem, vékonyréteg (amorf) napelem, polikristályos napelem és hibrid napelem.

 

Mi a különbség a különböző napalem fajtákban?

A monokristályos napelem fekete színű, hatásfoka kb. 15-18%. A szűrt fényt nem hasznosítja túl jól, de a direkt napfényt jól használja fel. A polikristályos napelem hatásfoka kicsit kisebb, ez 13-17%. Et több kristály alkotja, költséghatékonyabb megoldás. A kettő közötti hatásfok nagyon elenyésző. A kristályos napelemek élettartamát minimum 30 évvel lehet számolni. A vékonyréteg napelemek élettartama csupán 10-15 év, ezért a gyártók is ennyi garanciát adnak rájuk. Ennél a 6-8%-os a hatásfok, így ugyanakkora teljesítményhez jóval nagyobb felületre van szükség, mint a kristályos napelemeké. A hibrid technológia rendelkezik a legjobb (17-21%-os) hatásfokkal, viszont ez a legkevésbé pénztárcakímélő is.

 

A napelem beszerelés egy megtérülő megoldás

A napelem kiválasztásánál érdemes beruházni, hiszen később már csak bevételünk származik belőle. Környezetvédelmi szempontból is nagyon előnyös, és korlátlanul felhasználható a belőle származó energia.

Kérdezzen tőlünk!

Amiben segíteni tudunk:

Napelemes rendszerek telepítése, napelemes rendszer tervezésével kapcsolatos szaktanácsadás, teljesítmény előrejelzés. ELMŰ, EON, NKM ügyintézés. Tájékoztatás támogatások, igénybe vehető kedvezményekről. Hálózati teljesítménybővítés, szabványosítás, érintésvédelem. Töltőállomás telepítése elektromos autókhoz. Hűtő-fűtő légtechnika, hőszivattyú.

Elfogad egy szakértői segítséget?

Kérjen tőlünk visszahívást!

Munkatársaink hamarosan visszahívják és minden kérdésére választ adnak.
Tájékoztatjuk a legjobb megoldásokról, elérhető támogatásokról és személyreszabott módon szolgáljuk ki.

Visszahívást kérek